Napęd nie widzi płyty

Witam!

Mam oto taki problem:

w swoim laptopie mam napęd ( odtwarzanie i nagrywanie ) HL-DT-ST DVDRAM GSA - T20N.

Dostawałem od kolegi płyty DVD ( Verbatim i takich tylko używam ) z nagranymi filmami w formacie Dvix,które mogłem spokojnie odtwarzać. Od pewnego czasu nie moge odtworzyc tych własnie płyt od kumpla, ( po wejściu przez Mój komputer, na dysk E, i kliknieciu na dysk E pokazuje sie puste pole jakby płyta była pusta ) ale gdy kupuje czyste płyty i nagrywam je na napedzie w swoim laptopie wszystko jest OK. Otwieram tez bez problemu inne płyty DVD z filmami czy programami.

Z góry dzieki za jakies wskazówki.

Pozdrawiam

Może płyta posiada jakieś uszkodzenia (np.porysowania).Jeśli piszesz też ,że odtwarza Ci wszystkie inne filmy tylko nie z tych płyt od kolegi.

Płyty sa w stanie idealnym. Z poczatku myslałem ze to wina nośnika ale sprawdziłem kilka które mam od niego i niestety żadna nie działa. Nie widzi i ch także napęd stacjonarnego DVD - pokazuje komende no disc.

Po włozeniu do komputera stacjonarnego napęd widzi co jest na płycie ale w momencie odtworzenia uruchamiana jest sama ścieżka dźwieku.

Na obu komputerach zaistalowany jest XP.

Programy jakich używam do odpalania filmów to All Player, a do muzyki WMP, do DVD czasami InterVideo DVD, ale te programy mam od zawsze wiec nie one też sa przyczyna " niewidzenia" płyt. Czasami jest tak że jak najade na ikonke Disc E to wyświetla sie info że jest zero miejsa wolnego i całość tego co sie znajduje na nośniku który aktualnie jest w napedzie ma np 3,8 GB - bo sa na płycie 3 filmy i nic poza tym - ciemność widzę.

W oczekiwaniu na jakis pomysł pozdrawiam

SYTUACJA ZOSTAŁA OPANOANA .

Problem został rozwiazany za pomoca patyczka i kawałka waty, poprostu laser został zabrudzony a cała zmyła polegała na tym że pewne płyty czytał i normalnie wypalał wiec nie było zadnych oznak ze cos jest nie tak , no poza nie odtwarzaniem płytek od kumpla.

Wszystkim za chęć pomocy i uwagi serdeczne dzieki.

Pozdrawiam :lol: