Napęd optyczny - raz czyta a raz nie

Cześć. Już nie wiem co mam zrobić.

Napęd optyczny raz czyta płytę, a raz nie, wkładam nośnik do napędu i czyta bez problemu, wyciągam i wkładam ponownie, nagle nie czyta… Co jest nie tak? Proszę o pomoc. Zabrudzona soczewka? Nośnik kupiony dzisiaj.

Dioda w napędzie (podobnie jak żarówka) może emitować światło  skończoną liczbę godzin .

Problem tylko z jedną płytą, czy z wszystkimi? Jeśli tylko z tą jedną, to odpowiedź nasuwa się sama.

Z wszystkimi, raz bez problemu odtworzy a raz za nic nie da  rady Teraz podczas instalacji z dyskietki czasem wyskakują rożne komunikaty o błędach, klient Origin je wywala np “Błąd odczytu płyty”… Jest to zapewne spowodowane przerywaniem odtwarzanych danych. Zainstalowałem aktualizacje dla swojego napędu Samsung TSSTcorp SH-S223C_SB05, instalacja przebiegła bez problemu ale niestety to nie pomogło.

Soczewka lasera mogła się mocno zabrudzić, lub jest to poważniejszy problem. Musisz w tym celu otworzyć obudowę napędu i przeczyścić soczewkę alkoholem izopropylowym lub zwykłym spirytusem. 

Jutro spróbuje… Chciałem sobie stworzyć z płyty plik ISO poprzez użycie IsoCreatora i wszystko idzie dobrze do momentu końcowego kiedy to wszystko nagle się zawiesza. Dzięki, zobaczymy jutro.

@Edit

Moderatora proszę o zamknięcie tematu, soczewka optyczna  wyczyszczona i wszystko śmiga. Problemem nie był napęd, a uszkodzony nośnik, Origin udostępnia natomiast możliwość pobrania obrazu i utworzenia kopii w takich przypadkach. Pozdrawiam i dziękuję za udzieloną pomoc.