Napęd sie nie otwiera


(Lukemeng) #1

aktualnie po naprawie za pomocą hijackthis i combofix nie mogę otworzyć napędu.Oto najnowszy log

http://wklej.org/id/49e1dbed5b


(adam749) #2

Jak to nie możesz otworzyć napędu?? Naciskasz guzik i nic??


(Lukemeng) #3

dokładnie jak napisałeś.Zaznaczam że to jest laptop :frowning:


(Lukaszk 89) #4

A przy bootowaniu w ogóle go wykrywa?Tak samo w Windzie?

Sprawdź w menadżerze urządzeń czy nie ma żadnych wykrzykników i znaków zapytania i czy wykrywa napęd.


(adam749) #5

To to chyba nie ma nic wspólnego z Windowsem, tylko napęd odmawia współpracy. Spróbuj Mój komp > PPM na ten napęd i masz tam Wysuń.


(Przemek Lal) #6

Spróbuj zresetować kompa, to może się otworzy. Mi to kiedyś pomogło. A, i spróbuj tez otworzyć kiedy jeszcze system się nie uruchamia.


(Lukemeng) #7

restart pomógł ale tylko na chwilę.PPM na napęd działa ale nie za każdym razem.Od czasu do czasu slyszę jak pracuje napęd bez płyty (cos jakby szukał płyty)Czy może ktoś sprawdzić loga?


(Lukaszk 89) #8

Sprawdziłeś podłaczenie taśmy i zasilania?Zmień taśmę idącą z płyty głównej na cd-rom na tą co są podłączone dyski, tak na chwile..i zobacz czy coś się zmieni.


(Lukemeng) #9

pisałem że to jest laptop


(Lukaszk 89) #10

Ajć ;/.

Spróbuj aktualizacji firmware(http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=7&t=224723&hilit=aktualizacja+firmware) i sterownika(menadżer urządzeń)


(Przemek Lal) #11

W logu nic oprócz Nero nie dotyczy napędów (ale specjalistą od logów nie jestem, więc mi nie ufaj za bardzo), więc to raczej nie jest przyczyną. Spróbuj wsadzić płytę i napisz czy ją odczytało. Napisz też czy to jest stary laptop (zmęczenie materiału??) (chociaż po logu wnoskuję że raczej nowy bo masz viste). Ewentualnie zrób reinstalkę Nero. Trudno coś innego doradzić.

W dniu 16.06.2008 , o godzinie 18:22 został dopisany post przez lalu

A przed naprawą mogłeś?? Nic nie wskazywało na problemy?? Czy po naprawie??


(Rafal Odb) #12

kolo przycisku napędu powinien być mała dziureczka, igłom wciśnij przycisz powinno pomóc a jak nie to nie wiem :wink: :wink: :wink:


(Lukemeng) #13

laptop stosunkowo nowy (7 miesięcy).Juz dostałem info że może to być Combofix.Nero mi nie nagrywa płyt a dokładniej mówiąc to w postępie nagrywania wyskakuje błąd i płyta w kosz :frowning:

W dniu 16.06.2008 , o godzinie 18:35 został dopisany post przez lukemeng

nie wiem czy ja się nie wyraziłem dobrze ale to jest laptop!! :evil: dziureczka w napędzie stacjonarnym jest do awaryjnego otwierania a nie do normalnej obsługi napędu.Proszę a bardziej rzetelne wypowiedzi ludzi co mają pojęcie


(slawex1983) #14

A więc tak:

1) Włóż płytę do napędu - zamykaj i otwieraj kieszeń.

2) Wyjmij płytę i zrób to samo.

Jeżeli z płytą wszystko jest dobrze, to winę ponosi magnes dociskający płytę do koła napędowego.


(Lukemeng) #15

nie jestem pewien czy ty chciałeś odpowiedzieć na mojego posta czy na jakis inny bo to jest nie na temat.Nie wiem o jakim magnesie piszesz.Ja mam problemy z otwieraniem napędu a nie z płytą.W napędzie laptopów nie ma żadnych "magnesów dociskowych" bo płytę wciskasz bezpośrednio na napęd.


(slawex1983) #16

A sorki. Nie doczytałem, że to laptop.