Napęd się nie zamyka


(Matki121) #1

Witam. Ostatnio znalazłem napęd: DVD Writer Model SH-S203. Ma może 3-4 lata. Gdy podpiąłem napęd komputer normalnie go czytał. Jednak po włożeniu płyty wyskakiwał komunikat, że nie ma płyty w napędzie. Rozkręciłem go i przeczyściłem laser spirytusem. Po ponownym podłączeniu wyskakiwał ten sam komunikat. Ponownie go rozkręciłem i przeczyściłem. Gdy założyłem obudowę spostrzegłem, że "tacka" się nie wsuwa. Gdy rozkręciłem go po raz kolejny zobaczyłem, że tacka zacina się na czarnym kółku do podtrzymywania płyt.

Zdjęcia tego problemu. Czy możecie mi powiedzieć co może być przyczyną nie czytania płyt przez napęd?


(Agatonster) #2

matki121 ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Dimatheus) #3

Hej,

W 99% przypadków jest to albo zcentrowanie lasera, albo zużycie jego optyki. A że nagrywarek nie opłaca się naprawiać - ze względu na ich niską wartość - po prostu się je wymienia.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Matki121) #4

Da się przełożyć laser z innej stacji? Mam jedną sprawną stację na 100% ponieważ ostatnio na niej wgrywałem windowsa tylko pourywały się kabelki. Co mogę zrobić żeby ta stacja nie zahaczała o te kółko?


(Henio Mazurek) #5

Źle włożyłeś tackę - to po pierwsze - próbować do skutku.

Jak dalej nie będzie czytać - kosz i nowy napęd.

Czy przekładka lasera ma sens - z Twoimi zdolnościami manualnymi pouszkadzasz i jeden i drugi.

Sprawdź czy lasery są identyczne (pisząc identyczne - mam na myśli “identyczne”) i wtedy możesz spróbować.


(Matki121) #6

Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Zmieniłem napęd. Wszystko dobrze i pięknie BIOS go widzi komputer również tylko gdy próbuję odtworzyć coś co jest na płycie wyskakuje mi komunikat: “Włóż dysk”. Tak samo jest w BIOS’ie gdy próbuję zainstalować Windowsa. Płyta nie rusza. Płytę tak jakby coś zatrzymało w środku.


(Dimatheus) #7

Hej,

Czyli taki sam objaw uszkodzonego napędu. To jest nowy napęd czy jakiś już wcześniej używany?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Matki121) #8

Napęd był używany. Nie wiem ile ponieważ dostałem go od cioci. Gdy próbuję włączyć botowanie z CD/DWD nic się nie dzieje


(Dimatheus) #9

Hej,

Skoro napęd nie odczytuje płyt w systemie oraz nie bootuje z nich płyt poza systemem, to niestety diagnoza jest taka sama, jak w poprzednim przypadku - uszkodzony napęd.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Matki121) #10

Raczej nie możliwe jest żeby 3 stacje dysków były zepsute skoro jeszcze parę dni temu działały (sprawdzałem)


(Dimatheus) #11

Hej,

:arrow: Gdzie i w jaki sposób je sprawdzałeś? Na jakim komputerze?

Zatem sprawdź następujące:

:arrow: Podłączenie napędów w komputerze - przede wszystkim taśmę łączącą płytę główną i urządzenie. Sprawdź, czy nie ma luzów i uszkodzeń. Jeśli to możliwe zamień ją z inną, by upewnić się, że to nie wina taśmy.

:arrow: Sprawdź poprawność podłączenia napędu do zasilania - nie może być żadnych luzów.

:arrow: Sprawdź, czy płyty, z których próbowałeś uruchomić komputer, działają poprawnie na innym komputerze.

:arrow: W BIOS’ie sprawdź, czy sekwencja startowa ustawiona jest poprawnie - tzn. że napęd startuje jako pierwszy.

Pozdrawiam,

Dimatheus