Napisy na filmie


(Patricko) #1

Witam.

Mam taki mały problemik.

Otóż na swoim lapku zainstalowałem program KMPlayer, oraz AllPlayer, i kodeki K-Lite Codec Pack.

Podczas włączania filmu napisy są na filmie w obu programach. Nie instalowałem kodeka DirectShow (czy DirectSub, nie pamiętam). Nigdy go nie instaluje.

Szukałem w opcjach obu programów, ale nic to nie dało, nadal są na filmie. Strasznie mnie to denerwuje.

Zawsze oglądałem z napisami pod filmem na czarnym tle, i było dobrze, a teraz taki zonk :slight_smile:

Jak to naprawić? Bo męczę się z tym już jakiś czas :slight_smile:

Pozdrawiam.


(_Matthew_) #2

Popatrz w opcjach czy nie da się przesunąć po prostu napisów do dołu. Tak na przykład w AllPlayerze wejdź w opcję(Prefs) -->Napisy-->wyreguluj odległość do dolnej krawędzi np. ustaw na 3 albo 4 powinno być ok :slight_smile:


(Placio74) #3

The KMPlayer...

Jak masz ustawione:

Wideo (Zaawansowane) > Generator wideo > ...

Napisy > Rysuj na ...

Napisy > Napisy Orientacja > ...

ALLplayer...

Które Wyjście Video jest używane? Overlay Mixer czy EVR?


(Patricko) #4

Mam EVR.

Pytałem na innym forum i również sporo było porad i zero efektów niestety.

Nawet wyłączanie ASUS Splendid'a nic nie dawało niestety :frowning:

Ale być może da ktoś tutaj jeszcze rady pomóc :slight_smile:

EDIT:

Po ustawieniu "Overlay Mixer" w AllPlayer, napisy są takie jakbym chciał.

Obraz jest trochę pikselowaty, nie wiem czemu i jakiego kodeka to może być wina.

Ale wracając do napisów to są teraz normalne, ale...

Widać, że pod nimi jest czarne tło (mimo, że są wyświetlane na czarnym tle).

No i napisy nie nachodzą na obraz, tylko wchodzą pod niego, przez co ucinają się napisy, mimo że mam ustawione na "przezroczyste".


(Placio74) #5

Spróbuj zainstalowac od nowa sterownik karty graficznej (ewentualnie inną wersję) oraz zaktualizuj DirectX i Winows Media Player.