Napisy na planie koła?

Cześć,

jak zrobić taki efekt w ps’sie, aby napisy były na planie koła (“Comet Searching Polish Team”)?

http://zdjecia.astronomia.pl/artykuly/o … g/cspt.gif

Pozdrawiam

Dawid

Nie używam PS tylko gimpa ale to pewnie się mało różni…może coś Ci pomogę.

wystarczy zrobić warstwę z napisem,i odpowiednio ją nachylić/przekształcić,poszukaj takich narzędzi w PS.

@D@widoS

Kombinowałem i nic sensownego mi nie wyszło. Pobieżnie przejrzałem też tutki, ale też nic.

To przejrzyj dokładnie, poszukaj także na forum, już było takie pytanie kilka razy,

klik

Stwórz nową warstwę, na niej wpisz tekst, kliknij prawym na tej warstwie, “Rasteryzuj warstwę”, potem wybierz filtr “Zniekształcenie” -> “Współrzędne biegunowe” -> zaznacz kropkę przy “Kartezjańskie na biegunowe” -> “ok”.

Jeśli nie będzie idealnie okrągłe, możesz wybrać potem opcję “Edycja” -> “Swobodnie przekształć” (skrót “CTRL + T”)

:slight_smile:

Nie piszesz, w której wersji Photoshopa pracujesz. W wersji CS2 (na tej pracuję) uzyskujesz to narzędziem T (type) i pisaniem po obwodzie okręgu, który tworzysz narzędziem Marquee (zaznaczenie - przerywana linia). To, co radzi Saeros, to trochę prawą ręką do lewego ucha.

Ale osobiście do takiej pracy, jakiej wzór pokazałeś, użyłbym Illustratora albo CorelDraw - o wiele łatwiej się to robi, a potem w razie potrzeby dodatkowo edytuje. A jeśli potrzebujesz wynikowo TIFFa albo JPGa - po prostu eksportujesz.

Faktycznie, jest to banalnie proste - chwile wystarczyło pokombinować Język. No cóż dziękuje wszystkim za pomoc Uśmiech…

Pozdrawiam

Dawid

Hehe, kurczę, fajny tekst :wink: Muszę go zapamiętać

Faktycznie można to zrobić dużo prościej, no ale na to nie wpadłem, wychodzi na to że tez się czegoś nauczyłem :slight_smile:

Pozdro