Witam, czy jest możliwa naprawa dysku programem , ponieważ upadł mi na podłogę i co uruchamianie komputera pisze, że brakuje jakiegoś pliku albo czarny ekran i nic.
Z góry dziękuję
Witam, czy jest możliwa naprawa dysku programem , ponieważ upadł mi na podłogę i co uruchamianie komputera pisze, że brakuje jakiegoś pliku albo czarny ekran i nic.
Z góry dziękuję
Usterki mechanicznej nie naprawisz programem - prawdopodobnie rozkalibrowały się głowice i/lub zarysowały talerz i teraz następuje błąd odczytu danych.
Mogło też ulec uszkodzeniu łożyskowanie talerzy - usterka nie do naprawy żadnymi domowymi sposobami.
Można jeszcze podejrzewać wiele innych usterek mechanicznych, których nie naprawisz.
Na Twoim miejscu spróbowałbym podłączyć dysk do innego komputera i jeśli się da, zgrać ważne dane a dysk “do kosza”
Dzięki za odpowiedz
Jakiego pliku brakuje jak bootloadera lub bootsecta to jest sposób.
Musisz zrobić pełny format,szybki nic nie da,
Możesz to zrobić na linuksie.
Ewentualnie jeśli dysk ma jeszcze chęć do współpracy, poczytaj:
dzisiaj porzyczyłem od kolegi dysk 40gb seagate i też nie działa pisze ciągle, że brakuje jakiegoś pliku np. pci.sys, ntfs.sys. Trochę nim przekręciłem w lewo podczas i usłyszałem taki dzwięk , wiatru, ale chyba od tego nie mógł popsuć się dysk, kolegateź tak go kręcił i działał, ja myślę że to taśma winna jest po gdy chce zainstalować windowsa to wywala mi ,kod 7, a ubuntu nie chce się ładować, co o tym sądzicie chłopacy??
Pirat112 ,
Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę zapoznać się w pierwszej kolejności z regulaminem forum, a następnie z tym tematem. Po zapoznaniu się proszę poprawić tytuł tematu, używając przycisku
Wtyczka od zasilania może nie łączyć. Włóż mały śrubokręt i przygnij okrągłe blaszki w molex.