Naprawa i sprzedaż Asus Zenbook 14 Flip OLED

Cześć

1. Szukam porady od bardziej doświadczonych osób. Rozważam sprzedaż mojego obecnego urządzenia. Chciałbym zapytać o moje szanse na jego sprzedaż oraz o realistyczną cenę, jakiej mógłbym się spodziewać (szacunkowo). Nie chcę sprzedawać urządzenia w tym miejscu – i tak jeszcze nie mogę go sprzedać.

2. Możecie też doradzić w kwestii podejścia Asusa do klientów i gwarancji. Chciałem wysłać im swoje urządzenie, może nawet dołączyć wydrukowaną kartkę z opisem wszystkich problemów. Kojarzę, że czytałem kiedyś o przypadkach, gdzie Asus odrzucał reklamację i domagał się opłat za naprawę, ponieważ „klient sam spowodował uszkodzenia” (wyrazili się w stylu – „tak, istnieje błąd po naszej stronie, ale jest też usterka spowodowana przez Ciebie, więc należy się opłata, inaczej odsyłamy”). Jednak myślę, że drobne niedoskonałości na obudowie mogę wytłumaczyć jako normalne ślady użytkowania.

Moje obecne urządzenie:

• Laptop 2-w-1: Asus Zenbook 14 Flip OLED UP5401ZA-KN037W (16 GB RAM, 12. generacja Intel Core i5-12500H)
  • Gwarancja wygasa 2026-01-19. Jest to rozszerzona gwarancja, zakupiona przeze mnie w zeszłym roku przez MyAsus
  • Kupiłem ten laptop jako nowy u oficjalnego polskiego partnera Asusa / w jednej z lokalnych sieci RTV około dwa lata temu. Cena początkowa wynosiła około 5600 PLN
  • Rysik działa. Sprawdza się wystarczająco dobrze do notatek i prostszych rysunków

Obecne problemy:

• Żałosne wsparcie sterowników. Nie spotkałem się z tej strony z problemami, jednak wsparcie jest marne.
  • Drobne uszkodzenia zewnętrzne: wygięty metal z tyłu ekranu i z jednej strony
  • Klawisz „C” rejestruje tylko ok. 50% naciśnięć, mimo sprawnej mechaniki
  • Problemy z profilem kolorów: kilka miesięcy temu nastąpiło nagłe zmniejszenie nasycenia kolorów we wszystkich trybach kolorów w MyAsus. Podejrzewam błąd oprogramowania Asusa lub Windowsa. Przeciętny użytkownik raczej by tego nie zauważył, ale ja zajmuję się projektowaniem i to widzę. Dla większości osób ekran nadal wyglądałby świetnie i ogólnie nadal mi się podoba. Nie ma żadnych efektów halo/fringing, wypaleń, wszystko jest ostre
  • Słabe chłodzenie od nowości. To ewidentnie urządzenie biurowe. Lekkie granie działa, ale laptop robi się bardzo ciepły w dotyku. Normalne zadania i Photoshop nie powodują problemów z temperaturami
  • Przycisk zasilania jest lekko przekrzywiony i luźny, co spowalnia odczyt linii papilarnych. Było tak od początku zakupu
  • Ładowarka ma częściowo otwarty kabel (guma przy końcówce wyszła z obudowy)
  • Od drugiego dnia użytkowania wentylator wydaje czasem dźwięki z powodu drobinki w wlocie powietrza (słychać latającą tam drobinkę). Nie spowodowały tego żadne upadki ani uderzenia – myślę, że coś tam wpadło lub ukruszył się plastik

Plany:

Skorzystam z gwarancji Asusa, żeby naprawić i przywrócić urządzenie do ustawień fabrycznych (+ kupić nowy zasilacz), a następnie sprzedam je na Allegro lub OLX (preferuję Allegro), a jeśli się nie uda – wystawię na eBayu.

Nie podoba mi się ilość usterek i bardzo wysoka cena początkowa. Poza tym to solidny laptop biurowy, z możliwością lekkiego grania i dość komfortowego korzystania z Photoshopa. Wydaje mi się, że ktoś będzie z niego zadowolony po naprawie.

Alleluja i do przodu.

Cześć. To nie wnosi nic do dyskusji. Jestem świadomy, że z takim urządzeniem zawsze będę na stracie i nie piszę nic nierealnego. W zeszłym roku sprzedałem monitor bardzo mało znanej marki magedok na allegro, więc sprawny laptop Asus również pwonien znaleźć odbiorcę, chociaż spodziewam się marnego zarobku.

Wiesz, ciężko to ocenić, bo spodziewasz się opinii osoby zainteresowanej zakupem.
To działa jak chęć sprzedaży - chęć zakupu a’la Pazura w Volcie:

Na tę chwilę ten lapek chodzi używany za ok ~3000-3200 zł. W tej cenie może znajdziesz nabyce, jak będzie ciężko zaniżaj cenę. Ciężko w tych czasach określić popyt-podaż na laptopy - bo jest ich masa, a większość odbiorców celuje w nówki i inne specyfikacje.