Witam. Dysk twardy (Maxtor) 120 gb(sata).System się nie uruchamia,bios widzi dysk.Pytanie moje jak naprawić MBR w systemie Windows XP Profesjonal.
Uruchamiasz komputer z płyty z systemem, wchodzisz do konsoli odzyskiwania i wydajesz polecenie fixmbr.
nie mogę wejść do konsoli odzyskiwania
dlaczego ??
Czy masz ustawione bootowanie z płyty w biosie ??
Czy komp w ogóle rusza ci z płyty instalacyjnej ??
Tak rusza.Ale po F2 każe wcisnąć exit i znowu to samo.
??
Ale do konsoli odzyskiwania wchodzisz wciskając “R” w momencie jak pojawi ci się monit na ekranie.
Poczytaj:
Czytałem to.Problem w tym że po wciśnięciu R bada dysk około 40 minut i każe wcisnąć exit żeby wejść do konsoli.I tak w koło Macieju
Może masz dysk walnięty ??
Poszukaj na stronie producenta dysku jakiegoś softu do testowania dysku i sprawdź.
A wyświetla pytanie “Wpisz do jakiej instalacji chcesz się zalogowac” lub podobne i tu jest lista instalacji systemu,jeśli masz więcej niż jeden win na kompie,podajesz numer instalacji do której chcesz wejśc i hasło administratora,jeśli je ustawiałeś,jeśli nie to bez hasła,exit to całkowite wyjście z konsoli i restart komputera,jeśli odpalałeś konsole z płyty z XP,przyczyną może byc awaria systemu plików,albo uszkodzony dysk
opócz tego powinno się wyświetlic
1: C:\WINDOWS
Co do SATA może wymagac załadowania sterów do płyty głównej z płyty XP
Dzięki za porady z tego co piszecie to chyba dysk jest uszkodzony.Johny oto chodzi że nic się nie wyświetla a 1 sys tylko miałem,ale dzięki
dziwne troche to co piszesz - instalator sprawdza dysk, ale przed naprawą systemu albo przed instalacją, a nie przed wyświetleniem konsoli;
może omyłkowo naciskasz drugie r(do naprawy systemu) a nie
do konsoli(zaraz po załadowaniu sterowników, pierwszy lub drugi niebieski ekran); poza tym na pewno nie może ci kazać wcisnąć exit,
bo takiego klawisza nie ma!
sorry może źle napisałem każe mi wpisać exit
konsola po prostu informuje cie, jak z niej wyjść, wcale nie każe ci
wpisać exit w tym momencie; prawdopodobnie wyświetla ci pytanie, do którego systemu chcesz sie zalogować, przy systemach są numerki,
po prosty wpisz numer partycji systemowej(zazwyczaj 1) i enter;
teraz możesz wpisać fixmbr i enter; jeśli nie pomoże możesz spróbować
bootconfig /rebuild, fixboot, chkdsk /r ; ale jeśli wchodzenie do niej
trwa tak długo to ci sie nie opłaci(po każdym poleceniu reset), lepiej
po prostu wybierz drugie r z płytki instalacyjnej, czyli naprawe systemu;
nawet jeślibyś musiał instalować o swoje pliki nie musisz sie obawiać, bo
instalator zapyta cie na koniec, czy zachować istniejące pliki nienaruszone
i nadpisze tylko pliki systemowe(windows); oczywiście nie możesz formatować
po fixmbr -nie można zlokalizować partycji rozruchowej(czy coś podobnego)
po chkdsk -wystąpił nienaprawialny problem(czy coś podobnego)
po format C: -bluscreen i jakieś napisy że komp zostanie wyłączony żeby nie ulagł awarii.Czyli dysk do kosza
no wygląda, że tak.
więc zamiast jeszcze męczyć dysk, to leć do kogoś ratować dane (tzn. skopiować co się da). chyba, że nie potrzebujesz
a jak skopiować? Właśnie bardzo chcę je odzyskać.
najprościej to pewnie będzie udać się do kogoś ze sprawnym dyskiem, podłączyć swój jako drugi i spod jego systemu próbować skopiować dane (jeśli w ogóle będą widoczne partycje).
Właśnie że go nie widzi robiłem już różne cuda ale go nie widać(mam drugi komp).Trzeba do serwisu.Dzięki za pomoc
z tego co piszesz to danych nie odzyskach ale możesz spróbować jeszcze raz wgrać windowsa z płyty ale najpierw sformatuj cały dysk i podziel przynajmniej na dwie partycje i zainstaluj jeśli wszystko pójdzie to znaczy że jest ok ale czy ty tak czasem nie używasz dwóch dysków?
nie poddawaj si tak łatwo - jeśli rzeczywiście bios nie widzi dysku
to sprawa jest przegrana, ale jeśli widzi to prawdopodobnie tablica
partycji jest popsuta; jest wiele narzedzi, które mogą ją naprawić
np. TestDisk z tej strony [http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk … ad(windows](http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download(windows) ze strzałką ku górze) - ściągnij go i
skopiuj na bootującą dyskietke; jeśli bedziesz potrzebował pomocy jak go użyć - pisz