Naprawa MBR

Witam. Dysk twardy (Maxtor) 120 gb(sata).System się nie uruchamia,bios widzi dysk.Pytanie moje jak naprawić MBR w systemie Windows XP Profesjonal.

Uruchamiasz komputer z płyty z systemem, wchodzisz do konsoli odzyskiwania i wydajesz polecenie fixmbr.

nie mogę wejść do konsoli odzyskiwania

dlaczego ??

Czy masz ustawione bootowanie z płyty w biosie ??

Czy komp w ogóle rusza ci z płyty instalacyjnej ??

Tak rusza.Ale po F2 każe wcisnąć exit i znowu to samo.

??

Ale do konsoli odzyskiwania wchodzisz wciskając “R” w momencie jak pojawi ci się monit na ekranie.

Poczytaj:

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in … opic=14270

Czytałem to.Problem w tym że po wciśnięciu R bada dysk około 40 minut i każe wcisnąć exit żeby wejść do konsoli.I tak w koło Macieju :frowning:

Może masz dysk walnięty ??

Poszukaj na stronie producenta dysku jakiegoś softu do testowania dysku i sprawdź.

A wyświetla pytanie “Wpisz do jakiej instalacji chcesz się zalogowac” lub podobne i tu jest lista instalacji systemu,jeśli masz więcej niż jeden win na kompie,podajesz numer instalacji do której chcesz wejśc i hasło administratora,jeśli je ustawiałeś,jeśli nie to bez hasła,exit to całkowite wyjście z konsoli i restart komputera,jeśli odpalałeś konsole z płyty z XP,przyczyną może byc awaria systemu plików,albo uszkodzony dysk

opócz tego powinno się wyświetlic

1: C:\WINDOWS

Co do SATA może wymagac załadowania sterów do płyty głównej z płyty XP

Dzięki za porady z tego co piszecie to chyba dysk jest uszkodzony.Johny oto chodzi że nic się nie wyświetla a 1 sys tylko miałem,ale dzięki

dziwne troche to co piszesz - instalator sprawdza dysk, ale przed naprawą systemu albo przed instalacją, a nie przed wyświetleniem konsoli;

może omyłkowo naciskasz drugie r(do naprawy systemu) a nie

do konsoli(zaraz po załadowaniu sterowników, pierwszy lub drugi niebieski ekran); poza tym na pewno nie może ci kazać wcisnąć exit,

bo takiego klawisza nie ma!

sorry może źle napisałem każe mi wpisać exit

konsola po prostu informuje cie, jak z niej wyjść, wcale nie każe ci

wpisać exit w tym momencie; prawdopodobnie wyświetla ci pytanie, do którego systemu chcesz sie zalogować, przy systemach są numerki,

po prosty wpisz numer partycji systemowej(zazwyczaj 1) i enter;

teraz możesz wpisać fixmbr i enter; jeśli nie pomoże możesz spróbować

bootconfig /rebuild, fixboot, chkdsk /r ; ale jeśli wchodzenie do niej

trwa tak długo to ci sie nie opłaci(po każdym poleceniu reset), lepiej

po prostu wybierz drugie r z płytki instalacyjnej, czyli naprawe systemu;

nawet jeślibyś musiał instalować o swoje pliki nie musisz sie obawiać, bo

instalator zapyta cie na koniec, czy zachować istniejące pliki nienaruszone

i nadpisze tylko pliki systemowe(windows); oczywiście nie możesz formatować

po fixmbr -nie można zlokalizować partycji rozruchowej(czy coś podobnego)

po chkdsk -wystąpił nienaprawialny problem(czy coś podobnego)

po format C: -bluscreen i jakieś napisy że komp zostanie wyłączony żeby nie ulagł awarii.Czyli dysk do kosza :frowning:

no wygląda, że tak.

więc zamiast jeszcze męczyć dysk, to leć do kogoś ratować dane (tzn. skopiować co się da). chyba, że nie potrzebujesz :slight_smile:

a jak skopiować? Właśnie bardzo chcę je odzyskać.

najprościej to pewnie będzie udać się do kogoś ze sprawnym dyskiem, podłączyć swój jako drugi i spod jego systemu próbować skopiować dane (jeśli w ogóle będą widoczne partycje).

Właśnie że go nie widzi robiłem już różne cuda ale go nie widać(mam drugi komp).Trzeba do serwisu.Dzięki za pomoc :slight_smile:

z tego co piszesz to danych nie odzyskach ale możesz spróbować jeszcze raz wgrać windowsa z płyty ale najpierw sformatuj cały dysk i podziel przynajmniej na dwie partycje i zainstaluj jeśli wszystko pójdzie to znaczy że jest ok ale czy ty tak czasem nie używasz dwóch dysków?

nie poddawaj si tak łatwo - jeśli rzeczywiście bios nie widzi dysku

to sprawa jest przegrana, ale jeśli widzi to prawdopodobnie tablica

partycji jest popsuta; jest wiele narzedzi, które mogą ją naprawić

np. TestDisk z tej strony [http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk … ad(windows](http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download(windows) ze strzałką ku górze) - ściągnij go i

skopiuj na bootującą dyskietke; jeśli bedziesz potrzebował pomocy jak go użyć - pisz