Witam,
po najnowszej aktualizacji system Win 10 nie uruchamia się.
Próba automatycznej naprawy nie powiodła się.
Próba uaktualnienia za pomocą pobranej wersji instalacyjnej systemu z pendriva “Uaktualnienie: zainstaluj system Windows i zachowaj ustawienia, piki oraz aplikacje” wyświetla komunikat: “Opcja uaktualnienia nie jest dostępna, jeśli uruchamiasz komputer przy użyciu nośnika instalacyjnego Windows” widnieje także informacja o tym, że najpierw uruchom system a dopiero później dokonaj uaktualnienia, czego nie mogę zrobić.
Próbowałem użyć także komend: bootrec.exe /fixmbr bootrec.exe /fixboot (brak dostępu) bootrec.exe /scanos (Total identifiedWindows instalations: 0)
Próbowałem użyć komendy active w diskpart dla partycji z systemem windows otrzymując komunikat "The selected disk is not a fixed MBR disk.
Proszę o informację jakie działania można jeszcze podjąć, aby uruchomić system Win 10 bez konieczności przywracania ustawień fabrycznych (nie mam określonych punktów przywracania).
Czy jest możliwość uruchomienia z wiersza poleceń np. Windows10Upgrade9252 lub wu170509.diagcab?
Niestety próba automatycznej naprawy nie powiodła się z sugestią uruchom ponownie lub skorzystaj z innych narzędzi, tryb awaryjny też nie chce się uruchomić, korzystam z wiersza poleceń, chcąc w jakiś sposób przywrócić system.
Przypisałem literę do dysku ESP (FAT32).
Poniższa komenda nie działa:
cd /F :\EFI\Microsoft\Boot\ (F to oznaczenie dysku ESP, tak założyłem)
“Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.”
Na partycji EPS nic nie ma 0 bytes.
Może jest jakiś sposób aby uruchomić zainstalowanego Win 10 bezpośrednio z linii poleceń czy jakieś nakładki? Może jest możliwość uruchomienia Windows Update z linii poleceń?
Wykonać na innym komputerze bootowalną płytę ratunkową z pliku ISO. Będzie to wirtualny Win10: http://www.majorgeeks.com/files/details/windows_10_recovery_tool_64_bit.html
(ewtl. wybrać wersję 32-bitową na podstronie)
Być może płyta naprawi start systemu? Jeśli nie, to pozostaje Ci przy pomocy tej wirtualnej “dziesiątki” przerzucić ważne swoje pliki i profil na partycję niesystemową (lub inny nośnik) i myśleć o “czystej” instalacji Windows’a 10.
Jak używać tego narzędzia? Uruchomię bezpośrednio z pendrive i co dalej, korzystałeś z tego narzędzia? Oczywiście zależy mi na pozostawieniu wszystkich aplikacji, nie chce dokonywać resetu do ustawień początkowych.
Czy z pendrajwa to nie wiem! Używam (wielokrotnie!) z płyty DVD.
Uruchamiasz tak, jakbyś chciał instalować system, czyli spod tzw. bootowania i spokojnie czekasz, niczego nie ruszając, na pojawienie się Pulpitu.
Potem działasz tak, jak na zwykłym systemie, np. przerzucasz ważne dane na inny nośnik (podłączony) lub na inną, niesystemowa partycję. Wyłączasz program prze Shutdown, wyjmujesz płytę i w ten sposób masz przynajmniej zabezpieczone dane.
Teraz np. można zrobić czystą reinstalację Win10, ale warto też spróbować uruchomić istniejący system już bez tej płyty naprawczej. Czasem bywa, że płyta naprawi uruchamianie uszkodzonego systemu.
Nośnik z instalatorem mam. Nie rozumiem sensu takiego działania. Mam dostęp do wiersza poleceń do dysków, dane mogę sobie skopiować nie chce resetować ustawień do początkowych. Chce tylko uruchomić system Win 10, który jest.
Komenda została wykonana i przyjęta wyświetlając komunikaty:
The scratch directory size might be insufficient to perform this operation. Use the /ScratchDir option to point to a folder with sufficient scratch space. The recomended 1024 MB.
Następnie:
Reverting pending actions from the image…
Operation completed. Revert od pending actions will be attempted after reboot.
The operation completed successfully.
Po restarcie to samo logo producenta i po kilkunastu sekundach znowu restart. Komenda nie pomogła, ale nie wiem czy została w pełni wykonana biorąc pod uwagę powyższe komunikaty.
chkdsk /f /r wyświetliło prawie 4000 reparse record processed