Naprawa Windows 98

Czy w Windows 98 istnieje coś takiego jak w XP czyli opcja “naprawy systemu” z wykorzystaniem płyty instalacyjnej?

Komputer u mojej rodzinki (swoją drogą stary grat :wink: ) wyposażony jest w Windows 98. Niestety ostatnio przy uruchamianiu informuje o problemie z plikiem Vsutil.dll Co prawda po zignorowaniu tego komunikatu, komputer uruchamia się ale nie można np. zapisać żadnego pliku w paincie. Ponadto, podczas korzystania z internetu po pewnym czasie przeglądarka zawiesza sie i konieczny jest restart komputera.

Do tego zniknęła inkonka i proces Zone Alarmu i co ciekawe nie można go ani usunąć ani zainstalować ponownie bo komputer znowu “powołuje się” na problem z plikiem Vsutil.dll

Podmiana pliku Vsutil.dll na nowy pobrany z sieci nic nie dała.

Czy istnieje opcja naprawy systemu?

Nigdy nie przeprowadzałem reinstalacji systemu i chciałbym tego uniknąć (tym bardziej, że jest to dosyć stary sprzęt - Optimus - i nie wiem czy zdołam zgromadzić do niego wszystkie potrzebne sterowniki). Jeśli jednak będzie to konieczne to byłbym wdzięczny za sugestie na temat najważniejszych kroków takiego procesu w przypadku Win98.

Z tego co zdołałem wyczytać w częściowo zachowanej dokumentacji tego komputera to ma on następującą konfigurację:

Celeron 633

256 MB RAM

dysk 10 GB

CD ROM ACER /50x

Płyta BIW2B z wbudowaną grafiką Intel 810 i dźwiękiem AD 1881

Czy do takiego sprzętu warto instalować nowsze sterowniki czy też skupić się na wyszukiwaniu oryginalnych tj. starszych driverów. Płyty (lub dyskietki) z oryginalnymi driverami niestety nie zachowały się.

win 98 ma opcję naprawy ale nie weim czy nie trzeba później instalować sterowników :frowning:

Czy opcja ta jest dostępna z poziomu instalatora Win98, czy też “wchodzi” się do niej w jakiś inny sposób?

normalnie tak jak zwykła instalacja i później instalator wykrywa już istniejący system

raczej nie tak normalnie :lol:

instalatora uruchamia się z płyty instalacyjnej za pomocą polecenia:

setupcor.exe

ale jak się wpisze setup to o później pyta czy zachować stare pliki czy kotynuować instalację w c:/windows

Tyle że wtedy to nie jest naprawa 8)

Rozumię, że po wydaniu komendy setupcor.exe mam możliwość naprawy systemu?

Jeśli jednak dojdzie do konieczności reinstalacji systemu to znalazłem temat założony przez usera JNJN w którym pisze on, że przygotowująć nową instalację systemu należy (zacytuję dokładnie) “zresetować BIOS i ustawić tylko to co trzeba”.

Czy reset BIOSu jest konieczny?

Jeśli tak, to co kryje się za owym “…ustawić tylko to co trzeba” bo nie dość, że jest to stary komputer to jeszcze na dodatek nie jestem w tym zbyt biegły a jak będę to robił dzisiaj wieczorem to nie będę miał dostępu do intenetu żeby zapytać :wink:

To nie ruszaj biosu - oprócz ustawienia bootowania z A/Flopy,CD,wyłączenia na disabled sprawdzania boot sektora na wirusy i zapisz na końcu bios Save.

Instalacja win98se.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 6&start=30

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 694#231694

Do sterowników pomocny program Everest on odczyta sprzęt i da linka do sterów.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183

No i jeszcze jedno :slight_smile:

Obawiam się (nie jestem pewien bo dostęp do kompa i płyty z systemem będę miał dopiero wieczorem) ,że jest to system Win 98 a nie Win 98 SE.

Czy (jak by co :wink: ) istnieje możliwość aktualizacji Win98 do Win98SE czy też wersja SE jest traktowana jako zupełnie oddzielny produkt i nie ma możliwości bezpłatnej “aktualizacji” do SE?

UPDATE

Dzięki JNJN,

Oczywiście przed zainstalowaniem systemu należy przeprowadzić format dysku c: (jest mały więc jest tylko jedna partycja) po odpaleniu kompa z dyskietki startowej?

polecil bym użytkowniką 98 zamówienie sobie http://www.msinfo.pl/msinfoweb2/Desktop … ?tabid=179 Oficjalny dysk Pomocy Technicznej Windows 98 :wink: :wink:

Płytka jak najbardziej ciekawa. Właśnie ją na wszelki wypadek zamówiłem ale i tak dotrze ona do mnie za tydzień a do feralnego komputera mam 100 km :wink: i jak dzisiaj tam pojadę to chciałbym jednak postawić ten system więc moje pytania z poprzedniego postu są ciągle aktualne. :slight_smile:

Głowy nie daję, ale jak masz zainstalowany WIN98 i chcesz mieć WIN98SE musisz kupić płytkę CD z upgrade do systemu WIN98SE lub pełną wersję na CD systemu WIN98SE.

Zadzwoń do przedstawiciela Microsoftu w Polsce i popytaj.

a jest takie coś do XP home??

//edit

oj, chyba znalazłem http://www.msinfo.pl/msinfoweb2/Desktop … ?tabid=185

Kurczę ale numer.

Czy ktos mógłby mi poradzić co zrobić?

Usiadłem do feralnego kompa z systemem WIN98 (system preinstalowany na kompie przez Optimusa) i chciałem sprawdzić możliwość naprawy przez polecenie setupcor.

Ku mojemu zdzwiwieniu okazało się, ża płyta (Optimusa, opisana jako zapasowa kopia systemu) ma nadaną etykietę WIN98OEM, jest na niej 0MB wolnego miejsca le NIE MA NA NIEJ ŻADNYCH PLIKÓW :o

Żadnych katalogów, pliku setup.exe, KOMPLETNIE NIC. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Co zrobić? Kontaktować się z Optimusem? Komp jest z roku 1999 więc raczej stara sprawa.

Upewnij się czy tak jest wkładając płytę do innego cdromu.

Sprawdź w w katalogu windows czy nie ma tam czasami instalki.

Nie pamiętam dokładnie ścieżki, ale wyszukaj pliki *.cab

W tamtym okresie były sprzedawane kompy z systemem WIN98 i instalką na dysku.

:okulary:

Witam, po wielkich bojach udało mi się postawić system na tym nieszczęsnym komputerze. Jeśli chodzi o płytę z kopią zapasową systemu to sprawdziłem na innym kompie i też NIE MA NIC :o

NIE MA TAM ŻADNEGO PLIKU a jest to oryginalna płyta Optimusa z nadaną jej etykietą wyświetlaną w komputerze jako WIN98-OEM.

Lekko żenujące. Ciekawe czy to przypadek czy też Optimus robi częściej takie przekręty. No bo ilu użytkowników sprawdziło zawartość oryginalnych przecież płyt z kopią preinstalowanego na kompie systemu? :?

Na szczęście udało mi się pokonać wszelkie przeciwności i niniejszym dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w tym ciężkim i po raz pierwszy przeze mnie wykonywanym zadaniu czli reinstalacji systemu :wink: