Naprawianie bootcfg w Viście po instalacji Linux-a

Witam,

zamierzam zainstalować na swoim komputerze drugi system, jakiś z rodziny Unix-a, jednakże mam problem. Jak wiadomo po instalacji innego systemu windows lubi się wykrzaczyć(a raczej jego bootcfg) i tu pojawia się moje pytanie. Czy jest możliwość naprawienia tego “bootcfg” bez posiadania płyty z Windowsem Vistą ? Mam dodatkową partycje recovery z obrazem systemu od Acer-a ale płyt nie dostałem z Vistą… A jeżeli nie mam możliwości naprawienia instalacji bez płyty z systemem, to czy może to być płyta z inną wersją systemu ?Tzn. jak ja mam Vistę home premium, to czy może to być płyta z Home Basic ? albo wyższymi wersjami takimi jak Ultimate itd. I jeszcze jedno, mój system to niemiecka Vista, polska płyta instalacyjna naprawi mi bootcfg ? I w końcu, jak to zrobić? Pamiętam że na XP była to polecenie bootcfg /rebuild. Jak to wygląda w przypadku Visty?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Przeczytaj co napisałem tu w ostatnim poście:

duzy-problem-toshiba-satellite-a300-149-t386195.html#p2489255

Działa również na windows Vista ? Bo plik jest z nazwy przeznaczony dla Windows 7 ? I jakie polecenie użyć?

Dzięki za odpowiedź.

Spis poleceń w przypadku problemów.

Na blogu po prawej stronie pod ‘‘Com-Link Traffic’’ znajdziesz też dla Visty.A polecenia podał Ci już rgabrysiak.

A gdybyś nie mógł znaleźć podaję bezpośredni link:

http://neosmart.net/blog/2008/windows-v … -download/