jak w nagłówku
po uruchomieniu FRST pojawia się komunikat „system windows ochronił ten komputer” i wyjdź w prawym dolnym rogu o.d.
discord zmutowany
Wyłącz antywirusa. Możesz też uruchomić Windowsa w trybie awaryjnym i wtedy uruchomić FRST.
Nie umiem wyłączyć bitdefendera, wujek google nie pomógł mi również w uruchomieniu windowsa w trybie awaryjnym, wypróbowałem dostępne F6 F2 etc nie dokopałem się do odpowiedniej opcji, póki co wielki sukces że nic nie skopałem. Ciekawostka po którymś restarcie discord się uruchomił samoczynnie, po czym mu się odwidziało bez mojej ingerencji w autostart. Poproszę o minitutorial jak wykonać jedno z tych dwóch zalecanych poprzednio działań.
Używam darmowej wersji Bitdefendera wszystko poszło sprawnie oprócz punktu 9. Te opcje oznaczone są kłódeczką u mnie. Próbowałem na koniec odpalić FRST, próba była nieudana.
Spróbuj „uruchom ponownie” z wcisniętym Shiftem i z kafelkowego menu rozruchowego tryb awaryjny.
Inne metody:
W trybie awaryjnym nie ruszy Bitdefender ani pewnie Microsoft Defender (na siłę pewnie można dodać ich usługi do rozruchu - coś jak z aktywacją podstawowego Audio).
Chyba, że nie masz Windows 8/8.1/10/11 a np. Vistę/7 lub XP - bez SSD powinien dalej działać F8 (jak nie działa to SSD go ubił lub infekcja ubiła menu rozruchu awaryjnego).
Przy FRST kliknij uruchom mimo wszystko czy coś w tym rodzaju
Z jego opis wynika jakby Bitdefender kasował plik, więc nie ma opcji „mimo to” - za to można dodać plik do wyjątków lub nawet jakiś tymczasowy katalog do zaufanych.
krystian3w słuszny wniosek. Zadziwiające jak utrudnili przechodzenie do trybu awaryjnego w win 10, odnośnie instrukcji to muszę przeszukać szafę i znaleźć płytkę z win 10, chwilę pewnie mi to zajmie.
płytkę wcięło:/, windows był kupiony razem z komputerem
wracam do czytania
Udało się uruchomić w trybie awaryjnym, sorry za błędy nowicjusza, niestety próba uruchomienia FRST 64 skończyła się takim oto komunikatem: „System Windows ochronił ten komputer
Filtr Microsoft Defender SmartScreen uniemożliwił uruchomienie nierozpoznanej aplikacji. Uruchomienie tej aplikacji może spowodować zagrożenie komputera.
Więcej informacji
Nie uruchamiaj”
Normalnie aż strach się bać…
Komunikat był w oknie dialogowym FRST,
No to wyłącz filtr SmartScreen - w ustawieniach Defendera.