NAS Asustor AS6102T 2GB, RAID, 2 x LAN chmura: Udostępnianie poza siecią domową

Witam, mam pytanie czy jest opcja w tym modelu aby móc udostępniać za pomocą linka folder w tej chmurze ?
Na czas obecny tak lecz bardziej chodzi mi o szybkość udostępniania.
Gdy w sieci domowej coś chcę przerzucić na tą chmurę lub z niej pobrać to prędkość jest rewelacyjna bo z prędkością do 230 Mb/s.
Lecz gdy za pomocą wygenerowanego linka chcę daną zawartość folderu udostępnić i wysłać link za pomocą np. maila to szybkość pobierania jest tragiczna dosłownie, bo tylko 1 Mb/s i to się wiąże z czasem od kilku do kilkunastu godzin, więc dosłownie masakra.
Nie potrafię w parametrach ustawiać bo się na tym nie znam lecz może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc i dać jakąś instrukcję jeśli rzecz jasna jest taka opcja niż tylko z taką zawrotną szybkością można ale tylko jak wspomniałem po sieci lokalnej.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu wyżej opisanego problemu, pozdrawiam.

Spróbuj How do I improve the transfer speed when accessing NAS from out side of the network? - ASUSTOR Inc.

Tak czy siak prędkość pobierania jest uzależniona od szybkości uploadu Twojego ISP oraz od tego na ile pozwala producent NAS, przecież jesteś jednym z wielu klientów wysyłających w ten sposób dane.