NAS, czy muszę włożyć dyski niezapisane?

Witam. Chciałbym zakupić NAS bez dyskòw bo mam swoje. Czy do takiego Nas-a muszę włożyć dysku niezapisane i dopiero kopiować dane po włożeniu do Nas-a czy mogę włożyć dysk z danymi i Nas będzie od razu je widział ? Kompletnie się na tym nie znam.

Pozdrawiam

Najlepiej włożyć dyski, które można wyczyścić. Zdecydowana większość NAS, musi je skonfigurować (w tym utworzyć partycje i sformatować) podczas inicjalizacji i instalacji systemu operacyjnego NAS.

To nie dobrze. Czy można kopiować dane na dysk NAS przez usb czy trzeba to robić przez sieć ? Jeżeli tylko przez sieć to pewnie dużo czasu zajmie taka operacja. Myślę tu o dysku 3TB.

Nie przesadzajmy, że długo. Przy gigabitowym lanie skopiuje się w nocy.
A co do usb to sprawdż w instrukcji czy masz porty usb w nasie które można wykorzystać do pobrania danych z dysku zewnętrznego.

Jeden gość pisał że przesyłał 3TB przez 40 godzin na NAS firmy QNAP więc się trochę zmartwiłem że to tyle zajmuje czasu. No nic, zanim się zdecyduję na konkretny model to wpierw się upewnię czy ma możliwość przesyłu danych po usb. Dziękuję za porady.
Pozdrawiam