NAS do biura i pracy zdalnej do 3 tys. zł

Witam, poszukuję serwera NAS do pracy na dyskach tego sprzętu w biurze (5-6 komputerów) oraz 3 komputery przez Internet w terenie. Prosiłbym o wyrażenie opinii najlepiej z podaniem całej konfiguracji jaka będzie do tego potrzebna. Chciałem jak zwykle zatrudnić do tego informatyka, ale z uwagi że biuro jest na zadupiu mam problem ze znalezieniem kogokolwiek. Budżet jaki posiadam to max. 3tys zł. Na NAS, dyski i ewentualnie jakieś urządzenie by móc korzystać z dokumentów zdalnie (Excel, pdf, word, maile z Outlooka).
Czy powyższy budżet jest wystarczający by kupić coś w miarę sensowego? Pod koniec roku planuję dokupić jeszcze UPS. Chciałbym by móc zapisywać pliki na bieżąco w NAS i by ten chociaż raz w tygodniu robił kopie zapasowe plików poczty z komputerów. Czy ja jako laik będę w stanie to zrobić?

NAS Synology DS718+ a do niego dwa dyski WD RED 3TB to koszt ok 2800 zł.

Czy dasz radę sam to skonfigurować i tym zarządzać? Nie wiem :slight_smile: Synology ma bardzo dobrą dokumentację po polsku. Np:
https://www.synology.com/pl-pl/knowledgebase/DSM/help/DSM/Tutorial/cloud_set_up_quickconnect

Czy jakiś specjalistyczny router będzie potrzebny?
Mam obecnie jedynie Orange funbox2. Komputery znajdują się w 2 pomieszczeniach, proszę o informację jak wtedy podłączyć komputery do wspólnego dysku NAS?
Internet jaki w biurze w tym momencie jest to: Download 35Mb, Upload 8Mb.
Myślę, że dysk 2TB spokojnie nam wystarczy, gdyż danych mamy dosyć mało. Ok. 40gb, plus ewentualna poczta ok. 50gb.

Jak masz obecnie podłączone komputery? Bo NAS-a podłączasz po prostu kablem sieciowym do portu LAN routera (Orange Funbox 2 ma 4 takie porty). Dysk WD RED 3TB ma bardzo dobry stosunek ceny do pojemności - uważam, że to bardziej opłacalny zakup niż 2TB.

Obecnie komputery korzystają z jednego z dysków komputera, który udostępnia foldery w których pracujemy.

Niestety osoby pracujące w terenie muszą mieć wysyłane pocztą świeże dokumenty, co sprawia sporo problemów.

januszek Jeżeli widzisz potrzebę np. doinwestowania kilkuset złotych i te pieniądze mogłyby poprawić korzystanie to mógłbym dopłacić.

Wejdź na: https://demo.synology.com/pl-pl/dsm i zobacz jak wygląda Synology DSM.

A czy przypadkiem nie będzie musiał przekierować na niego portów? W końcu ma być do niego dostęp z zewnątrz. No chyba, że Synology ma do tego jakąś własną apkę, ale w tedy trzeba pamiętać, że ruch idzie przez ich serwery więc mają możliwość zapisywania i przeglądania plików.

Tam nie można przekierować portów? Swoją drogą oczywiście, że router Synology byłby tutaj lepszy. Można poprawić bezpieczeństwo wifi (stawiając serwer radius na routerze) i używać VPN etc. Jednak to wymagałoby kogoś kto to wszystko ogarnie :slight_smile:

To w jaki sposób będzie dostęp do NAS realizowany z zewnątrz sieci?

Jest kilka możliwości. Stałe IP, DDNS (Synology ma taką usługę) lub Synology QuickConnect:
https://www.synology.com/pl-pl/knowledgebase/DSM/help/DSM/AdminCenter/connection_quickconnect

Stałe ip, ddns wymaga przekierowania portów, z tego co widzę, Quick Connect również wymaga przekierowania portów.
Wydaje mi się, że będzie trzeba zmienić też router.

Witam,
w związku z faktem, że powiększył mi się budżet i mogę wygospodarować 4500zł (+ - 200zł) chciałem zapytać czy jest jakaś lepsza alternatywa.
W biurze mamy Internet VDSL z Orange, który nie ma stałego adresu IP, pytanie do Was jak sprawę rozwiązać, jakiś router czy zmiana Internetu?
Poza budżetem chciałbym jeszcze dokupić UPS

Prośba o informację, jeżeli ktoś coś wie :slight_smile:

Router. Mogę polecić router Synology RT2600ac :slight_smile:

Będzie działaś pod VDSL?
Czy jak mam 6 komputerów w biurze to jakoś mogę rozdzielić ethernet by każdy był podłączony?

Ten router nie jest modemem VDSL. Wszystko więc zależy od tego jakie urządzenie masz z Orange oraz w jaki sposób masz tych 6 komputerów w biurze połączone; czy przez kabel, czy przez wifi?

update: Masz Orange Funbox 2 - nie wiem czy można go przełączyć w tryb bridge, a jeśli tak, to czy nie ma z tym problemów.

Mam obecnie podłączone komputery poprzez Wifi.
Napisałem o ethernecie z tego względu, że wydawało mi się, że wifi spowolni pracę z NAS-a?
W biurze będzie pracować 5 osób z takiego NASA, głównie arkusze excel, pdfy do 15mb.

w związku z większym budżetem decyduje pomiędzy:

a

który będzie szybszy? Czy mogę kupić teraz dwa dyski i za pół roku jeszcze 2?
Dzięki za pomoc

na Qnap TS-453B-8G masz czysto teoretycznie możliwość odpalić wirtualizację systemu bo masz procesor z rodziny x86

dyski możesz kupić dwa i dołożyć tylko zależy to od konfiguracji - RAID5 np nie zrobisz tylko z 2 dysków.

Qnap TS-531X ma szybszy transfer po sieci (chociaż nie wiem czemu aż tak wysoki)

Dziękuję za info, niestety jestem laikiem i nie rozumiem co to oznacza.
Podsumowując który nas jest lepszy?
Kupiłbym teraz 2 dyski - jeden do pracy drugi robi backup tego pierwszego.
Czy za pół roku jak odłożę pieniądze mogę po prostu dołożyć 2 kolejne dyski?