Witam, temat mało odkrywczy, ale wole się upewnić.
Chce zakupić NAS na dwa dyski.
Ogólnie zastosowania do:
robienie kopii, co oczywiste
przechowywanie materiałów wideo i możliwość udostępniania go poza siecią wewnętrzną (pliki od HDReady, przez HD, do 4K - oczywiście maksymalnie 1 - 2 oglądających na raz)
edycja dokumentów dla kilku użytkowników (poza siecią wewnętrzną) - istotna sprawa
Rozważam Synology DS218+, ogólnie ma wbudowany edytor całkiem podobny do tego od Dokumentów Googla, ale niestety brakuje w nich linijki, która jednak bardzo się przydaje.
Rozważałem też Qnap TS-251B-8G bądź Asustor AS6102T
Chciałbym z urządzeniem bez dysków zmieścić się do 1500-1600 zł
Ktoś obyty w temacie rzuci kilka słów?
Z góry dziękuje za sugestię
Przejrzałem testy, sprawdzałem na stronach wszystkich trzech firm, jak działa ich oprogramowanie - bo udostępniają wersję live.
Ale tak jak pisałem, szukam najlepszego rozwiązania dla edycji dokumentów w zespole
Rewelacyjnie działa to w Dokumentach Google, ale niestety drogo wychodzi przy większej liczbie użytkowników, zwłaszcza gdy ma to być zastosowane w organizacji, która raczej nie zarabia. Na pierwszy rzut oka Synology udostępnia coś podobnego i w założeniu wygląda to świetnie, niestety ma spore braki w porównaniu do Google i kompatybilności z plikami Office. Dlatego zadałem pytanie, czy ktoś ma swoje sprawdzone rozwiązania dla takiego zastosowania.