@roobal jeśli chodzi o spójność przechowywanych danych na Synology, jeszcze mnie DS115 nie zawiódł , jednak kupując go te 2 lata temu z premedytacją brałem model 1-dyskowy bez raid, bo: raz: nie wymagałem ciągłości dostępu (dane zawsze mogłem odzyskać. wgrać na nowo), dwa: żal mi było $ na drugi dysk do raid1, trzy: miałem plany składać “duży” NAS, o którym nieco poniżej.
Zgadzam się z @moh3rem i też odnoszę wrażenie, że w Synology multimedia, wodotryski są bardziej ważne niż przejrzysta konfigurowalność, czy stabilność: -kiedyś po jednej aktualizacji musiałem od zera konfigurować CloudSync, innym razem ręcznie włączać pakiety, jeszcze innym musiałem zrobić reset i wszystkie ustawienia poszły w niepamięć (na szczęście nie dane) - stąd mój w/w zarzut o jakąś niestabilność. Może i wyższe modele sprawdzają się w firmach, ale temu mojemu nie powierzyłbym pierwszych skrzypiec w zarządzaniu danymi. Stąd też mój dystans i wykorzystanie wyłącznie podstawowych funkcji jak Samba, CloudSync.
Wracając do wspomnianego “dużego” NASa - dwa lata temu jeszcze przed zakupem w/w Synology skompletowałem niemalże cały sprzęt - płyta Asrock E3C226D2I + niskonapięciowy Hasswell i 16GB ECC. Systemem miał być FreeNAS z ZFS, ale projekt nie doczekał realizacji, bo przyszły inne wydatki i na 6 dysków nie starczyło - czeka na nie grzecznie do dziś, funkcjonując tymczasowo jako zwykły pecet.
Podsumowując - w chwili obecnej nie chcę i nie mam takiej potrzeby zaopatrywać się w gotowy NAS, chcę możliwie niskim kosztem wrzucić do jednego małego i oszczędnego komputerka wszystkie luźne i mniej używane dyski bez konieczności ich przeformatowywania, tworzenia zasobów itd. i wgrywania ponownie danych - taką opcję daje mi jedynie Windows, bo wszystkie wspomniane dyski są ntfs i mają na sobie ładnie posegregowane partycje z danymi.
I wracając do sedna tematu - sprzętu pod taki NAS na windowsie 7 - czy jest jakieś minimum, które powinienem zapewnić, aby transfery po sieci nie były dławione przez ograniczenia sprzętowe (nie licząc samego dysku)? Przeznaczenie: Samba + synchronizacji danych + pewnie jakiś antywirus.
Czy dwurdzeniowy starszy Atom (pokroju D510, D2500) + 2GB ramu da radę? Sieciówka - raczej zintegrowana, by zaoszczędzić gniazdo PCI na inne możliwości - Atherosa, czy Broadcoma nie widzę w płytach z Atomem (ITX), wybór jest praktycznie między Realtekiem a Intelem - więc pewnie trzymać się tego drugiego? coś jeszcze na co powinienem zwrócić uwagę?
Pytanie dodatkowe - rozważam dokupienie kontrolera ATA/IDE na PCI aby móc podłączyć pod niego dwie nagrywarki (stare, ale bardzo dobre DVR117).
Nie raz przejechałem się na różnych kontrolerach, zawsze coś nie grało tak, jak po podłączeniu sprzętu bezpośrednio pod płytę główną.
Możecie polecić kontroler który nie sprawia problemów i ma wsparcie windows 7x64?
Przerabiałem Promise (do XP było wsparcie i się skończyło) VIA oraz ITE - beznadzieja. Obecnie mam kontroler Silicon Image SIL0680, jest niby ok, ale programy miewają problemy z prawidłowym rozpoznaniem dysków na Slave (lub nie wykrywają wcale, mimo iż Windows nie ma problemów).
Co sądzicie o kontrolerze JMB363 - można zaufać?
A ewentualne przejściówki ATA - SATA jak się sprawują?
edit: pytanie j/w dla kontrolera na PCIe