Posiadam NAS’a Qnap TS-251A z dyskiem WD Red 2TB.
Mam problem z bardzo wolnym transferem w sieci lokalnej, NAS mam podpięty jako dysk sieciowy w eksploratorze Windows, na który kopiuję dane.
Niestety menadżer qnapa pokazuje transfer na poziomie =<1MB/s.
W jaki sposób mogę dostosować go do komfortowej pracy?
Jest to mój pierwszy NAS, nie mam żadnych doświadczeń w kwestii urządzeń sieciowych.
I jeszcze jedno. Na routerze (Asus RT-N18U - najnowszy stock firmware) mam sztywno przypisane IP dla qnapa. Przy próbie nawiązania połączenia, wyskakuje w przeglądarce ostrzeżenie o niebezpiecznym połączeniu, mimo posiadania ważnego certyfikatu SSL, który jest poprawnie zaimplementowany (w szczegółach przeglądarki wskazuje jego ważność). Jak to zrobić, by go respektowało?
1/ jak się dostajesz do NASa? Po wifi? Ten sam problem jest po kablu wpiętym do tego switcha wbudowanego w router Asus?
2/ jak się dostajesz do QNAPa z przeglądarki? Po IP? Ostrzeżenie o czym mówi, co jest wpisane w cert SSL?
rzeczywiście, po wyłączeniu wifi transfer znacznie wzrósł (nawet do ~20MB/s).
łączę się po lokalnym IP. Jednak przy połączeniu z zewnątrz, transfer nadal jest tragiczny.
Teraz zauważyłem, to co zaznaczyłem na żółto.
Certyfikat wgrałem na NAS’ie, jednak teraz widzę, że jest wyraźnie zaznaczone, że bezpieczne połączenie jest nawiązane z użyciem qnaplinka.
Połączenie nawiązuje ze sprzętu który obsługuje max standard “n”.
Router mam przeszło 5 lat - jedyna zaleta, to że ma gigabitowy port lan.
No tak, certyfikat odnosi się do dome y, nie do adresu IP.
W standardzie n wyciagniesz max 4MB/s. Sprawdź jaką masz szerokość kanału, nie wiem czy da się ustawić moc antenty. Zobacz jakąś apką, który kanał jest najmniej zasmiecony.