Witam,
od niedawna jestem posiadaczem laptopa Asus tuf F17, z kartą graficzną ge force gtx 1650Ti.
Sprzęt sam w sobie jest bardzo fajny jednak jestem rozczarowany ekranem . Kolory są blade . Czy da się je jakoś podkręcić ? W samych ustawianiach karty graficznej nie ma takiej opcji (ogólnie bardzo biedny ten panel) . Podobno te kolory są takie aby zwiększyć odświeżanie , ale może jest jakiś sposób.
Kolory nie są takie by zwiększyć odświeżanie. Zwyczajnie za laptopa z dobrym panelem trzeba zapłacić ekstra.
Matryca (rozdzielczość natywna oraz przestrzeń barwowa) a karta nie mają ze sobą nic wspólnego. Jeżeli masz wariant z pokryciem przestrzeni srgb 60% to nic nie poradzisz - zobacz jaką masz konfiguracje
a gdzie to mogę spr ?
Nie znam asusa, ale pewnie na stronie producenta po numerze seryjnym lub po pełnej nazwie model (chociaż to niekoniecznie)
W panelu sterowania NVIDIA nie masz możliwości regulacji?
Nie znam tego nowego panelu (ten jest ze starszej wersji), nie ma czegoś takiego?
W paneli nvidi praktycznie nic nie ma. Znalazłem panel wbudowanej intelowskiej karty i tam mam dużo więcej opcji, ale niestety, nawet zwiększając kontrast itp. kolory są słabe.
Niby to tak teraz działa że w ustawieniach Intel pomimo posiadania NVidii.
Mam na Acer ASPIRE 7 podobny problem z kolorami i z przyciemnianiem ekranu na ciemnym tle podczas pracy na baterii. Kolory jeszcze bym przebolał ale to przyciemnianie ekranu na ciemnych stronach czy menu windowsa 11, zwiększanie kontrastu i rozjaśnianie po przełączeniu na jasne tło którego nie moge wyłączyć zaczyna mnie denerwować. Wogóle kolory w tym latopie też są słabe może za bardzo sie przyzwyczaiłem do ekranów oled w tv czy telefonie ale co z tego jak mój stary laptop Acera z 2009 roku ma ładniejsze kolory ekranu. Może to wina matowej matrycy albo samej jej konstrukcji. Jaki laptop ma dobry ekran ? czy może lepiej odrazu kupować latopa z ekranem oled ?
@Klim44
Pisałeś w innym wątku, że sam instalowałeś system na lapku bez systemu, więc zapewne coś jest nie tak.
Ustawienia kolorów, kontrastu, HDR i wielu innych są w panelu Intela (obecnie do pobrania ze sklepu Microsoftu).
Trzeba też sprawdzić, czy sterowniki grafiki zarówno Intela jak i Nvidii są zainstalowane poprawnie ze strony Acera.
Bez przesady, żeby stary lapek miał lepsze kolory…owszem, ostatnio wsadzają badziewiaste matryce, jednak na przykład w moim Lenovo Legion 17 cali 60 Hz jest całkiem dobra, więc pewnie Acer też nie wkłada ostatniego szajsu.
U mnie stary lapek ma lepsze kolory (wizualnie) niż nowy, więc to nie jest dziwne.
To nie ma sensu. Na kompie nie jest ci potrzebny taki kontrast (chyba, że pracujesz na powietrzu).
Przed kupnem laptopa trzeba poczytać jego recenzje np. na notebookcheck. Większość recenzji precyzuje pokrycie kolorów przez matrycę.
w starych laptopach oszczędzali na chłodzeniu albo montowali troche słabsze bo nie było potrzeby lepszego ale przynajmniej ekrany byly dobre, a w nowych dają lepsze podzespoły, chłodzenia ale oszczędzają na ekranach. U mnie wyświetlacz lepiej wyświetla białe tło obraz tak nie migocze ale kolory są gorsze niż w starym lapku
No to słabo, jeśli kupując nowego lapka ma się gorszy obraz.
Trzeba sprawdzać tak jak jak napisał kolega, przed zakupem jaką ma matrycę.
Ja tak zrobiłem i mój ma bardzo dobrą.