On tak się rzuca do wszystkich. U niego to standard w hm… komunikacji.
Zwracam uwage ze nie napisałem o aplikacjach pod linuxa a o dystrybucjach linuxa. To nie to samo.
Lubisz z siebie robić ?
Wiem, że nie pisałeś o aplikacjach. Jak pisałem, Python nie wszędzie się nada, ale poza kernelem i bazą systemową, wiele aplikacji systemowych jest pisanych w Pythonie.
Wciąż będę się trzymał swego. Zamiast pytania jakiego języka uczyć, powinniśmy pytać - „kogo uczyć”.
Wtedy sprawa robi się prosta, bo osoba z talentem do informatyki zrozumie podstawy tak samo dobrze na Rust, C, Pythonie czy JavaScript a potem i tak wybierze swój ulubiony język.
W tym samym czasie osoba z talentami do chemii czy psychologii nie będzie marnowała czasu na języki programowania tylko - tak samo będzie rozwijała się w swoich talentach.
Wiem, że Polak jedzie do USA i sobie radzi lepiej od Amerykanina, bo w Polsce musi wszystko umieć. Jednak wg mnie przyszłość to wczesne rozpoznawanie talentów i specjalizacja w ich ramach i to jest lepsze dla ogółu, na skalę miasta, czy państwa czy ostatecznie całej ludności.
A o czym ja piszę, jak nie o tym do czego jest C++.
Przy okazji.
Kernele systemów są napisane w C. Nadbudowa (biblioteki, sterowniki, czyli reszta systemu oraz wiekszosc aplikacji systemowych) w C++ .
P.S.
Tu nie istnieje problem co było najpierw. Jako czy Kura.
Tu pierwsze było „Jajko” czyli Język programowania", potem dopiero OS. Napisany w C (Unix)
Rolniku…
Unix został przepisany na C a nie powstał w C.
W Asemblerze został napisany, chłopku. Jak juz sie mądrzysz. Przepisana w całości na C została wersja 4.
Ale wersja 2 już była w fragmentami tworzona w C i zawierała jego kompilator.
Jak myslisz, która teraz mamy wersję i jakim jezykiem była pisana.
Ale skoro sie czepiasz, to gdybys był w miare inteligentny, dodałbyś ze cześc kodów kerneli, niewielka ale jednak jest tworzona dalej poleceniami asemblera.
I co z tego wynika? To ze to co ci sie włacza po uruchomieniu komputera nie zostało napisane w Pythonie a w C, C++, czy po części w Asemblerze.
P.S. Zadałem ci pytanie. Jest dalej aktualne.
Dodaję:
Część kodów kerneli jest jest nadal pisana wstawkami asemblera.
Dodatkowo dodaję, że szacowne przeglądarki o których mowa w pytaniu też mają coraz więcej wstawek w asm.
Hmm w którym to roku napisałem swój pierwszy programik w asm ? No tak około 1984r. Fajowy był ten loader dumpów.
Ale teraz jestem na max leniwy więc:
Proszę ucz mnie dalej, zawsze coś ciekawego można się dowiedzieć.
Tyle, że do tematu który tu miał być poruszony wnosisz mniej niż zero.
Bo nawet jeśli dla C++ przypisać cudowne odmładzanie emerytek to ten język nie nadaje się jako pierwsze spotkanie z programowaniem a zwłaszcza dzieci w szkołach podstawowych.
Ciesz sie ze ci tłumaczę. Moze wtedy wiecej bzdur nie będziesz pisał?
Daję znak zapytania (?) boś młody
Wprost przeciwnie. Temat to edukacja. Nie wazne czego.
I… głos zabieraja tacy eksperci jak ty.
Gdybyś potrafił czytac ze zrozumienie i nie był leniwy to przejrzałbys „tekst” tego linku, który dawno wstawiłem. Ale to za trudne.
Oficjalna strona jak nalezy uczyć.
Informatyka w szkole IWS.EDU.PL - Programowanie C++
No ale ty wiesz lepiej. Studia pedagogiczne pewnie skończyłeś. Po podstawówce. A moze na polibudzie uczysz? Ekspercie.
P.S. Czy robienie z siebie sprawia ci przyjemność?
No to rób dalej.
Zapomniałeś dodać co jeszcze Cię boli
@Wredzia Łączę się w bólu, bo widzę że również zaliczyłeś downgrade. Przez krótką chwilę byłeś w oczach naszego wielkiego eksperta, choć ironicznie to jednak nobilitująco, wciąż ‘fachowcem’, a teraz jesteś już tylko ‘młody’ i ‘piszesz bzdury’, zupełnie tak jak ja. Ah, i tym - klaunem - chyba - bo posługuję się językiem polskim, a nie piktogramami - to mogłem się pomylić w transkrypcji malunków naszego e-denisowianina, który z lubością wszystkim wstawia: małpki (BTW: zalecam ostrożność, ospa nadchodzi) czeskich kawoszy i emoji.
Napisałem wyraźnie. Nie rób z siebie . Wraz z tym drugim „ekspertem”. Jak mu tam? @asperger czy jak mu tam.
Jak dzieci w przedszkolu. Szkoda słów na jaki poziom zeszło to forum.
Panowie, forum jest publiczne ale w życiu raczej rozmawia się z wybranymi osobami a nie ze wszystkimi które coś mówią na ulicy.
Jest w ustawieniach lista ignorowanych, dodajemy te osoby z którymi nie chcemy rozmawiać i skupiamy się na dyskusji. Ale oczywiście każdy powinien zrobić jak che, nie jestem ekspertem w sprawach społecznych.