Cieżko mi było trafić w dobry dział z tym tematem ale mam nadzieję, że trafiłem.
Mam problem z nawigacją, szef poprosił mnie o aktualizacje map i oprogramowania nawigacyjnego.
Pobrałem mapy i oprogramowanie ze strony mapamap, podłączyłem nawigacje (smartGPS SG735) Win Ce 6.0 i tutaj problem bo instalator ma problem z wykryciem urządzenia fakt faktem windows upade nie może znaleźć sterownika dla tego urządzenia…
Ale widzę dysk wymienny gdzie jest mapa i program nawigacyjny, no ale programowi do aktualizacji to nie wystarcza.
Zainstalowałem Centrum obsługi urządzeń Windows Mobile ale tam też nie wykrywa tej navi “Brak podłączenia” i nie wiem gdzie znaleźć sterownik do tej nawigacji albo jak to w jakiś sposób zrobić… ?
Jakieś pomysły ? Byłbym niesamowicie wdzięczny za pomoc.
Przy podłaczaniu kabla na navi pokazują się dwie ikony, niebieska z symbolem USB i jak ją klikne są widoczne dwa dyski wymienne w moim komputerze domyślam się ze pamięc navi i karta sd, drugi tryb ikona gniazdka na czerwonym polu. Po kliknieciu jej w menadżerze urządzeń pokazuje mi się unknown device i windows upade nie znajduje do tego sterownika.
Nie mam pojęcia jak zresetować tą nawigacje nie widze żadnego przycisku reset, jest dziwna zaślepka obok której jest napis COM ale nie wiem czy to reset.
Pozatym wiem, że jaaakiś czas temu już raz była robiona aktualizacja tych map i oprogramowania, ale nie wiem przez kogo i nie mogę się podpytać jak to się udało. Support oczywiście cały dzień nie odbiera telefonu ;f
Hehe no identyfikator za dużo nie mówi USB\UNKNOWN
Próbowałem już sterownika z ich strony nic działa.
Co ciekawe jak wyszukuje sterownik z windows upade bądź ręcznie ten od 720, dostaje komunikat, "Dla urządzenia jest juz zainstalowane najlepsze oprogramowanie sterownika a dalej na liście jest to urządzenie z wykrzyknikiem.
Głupotą jest, że skoro i program nawigacyjny i mapa są na karcie sd, nie mam możliwości instalacji tego przez czytnik tylko za pomocą urządzenia.
/edit
zmiana kablas usb i zmiana portu usb nic nie dały.
po robocie w domu sprobuje na innym systemie i innym kompie zobaczymy czy bedzie jakis inny efekt.
Po pierwsze wyłącz antywira i zapory (ESET lubi blokować połączenie), po drugie po instalacji Centrum obsługi urządzeń Windows Mobile robimy reset kompa.
Niektóre NAVI do resetu potrzebują dłuższego naciśnięcia przycisku zasilania.