Nazwy lokalne bez serwera DNS w LAN na Windows 11

Witam

Mam w sieci LAN serwer NAS (IP 10.0.0.10). Od kilku tygodni nie mogę się z nim połączyć po nazwie. Czyli jak w eksplorator plików wpisuję ścieżkę \serwer\udostepniony to nie otwiera mi katalogu o nazwie udostepniony, który ten serwer NAS udostępnia. Jak wpiszę po IP czyli \10.0.0.10\udostepniony to mam dostęp do katalogu. Jaka może być przyczyna? Ustawienia serwera NAS były zweryfikowane przez support producenta i wszystko jest ok. W sieci lokalnej nie mam serwera DNS (jak dobrze rozumiem to chyba Windows ogarnia tą funkcję). Na komputerze z którego próbuję się łączyć z NAS-em mam Windows 11, sieć po kablu, Typ profilu sieciowego: sieć prywatna.
Co może być nie tak, że jeszcze kilka tygodni temu można było połączyć się po nazwie a teraz tylko po IP? Czy to wina jakiejś aktualizacji Windows 11? Co sprawdzić by rozwiązać ten problem?

========aktualizacja===========
Przypomniałem sobie jeszcze, że jak łączę się z NAS-em bezpośrednio patchcord-em (laptop - NAS) to ścieżka \serwer\udostepniony działa i otwiera się katalog udostępniony.

Może masz inny adres IP sieci lokalnej. Z czego masz internet? Może z jakiegoś routera i on daje inne adresy. Odpal konsolę, wpisz ipconfig /all i co ci tam pokazuje?

Router najprawdopodobniej.

Odpal cmd i wykonaj:

net use \\serwer /user:<użytkownik>

Wklej co wyświetlił, oczywiście za serwer wklej nazwę NAS, a za <użytkownik> nazwę użytkownika w Windows

Do sprawdzenia:

• instalacja wszystkie dostępnych aktualizacji Windows 11 + działanie usługi „Network Discover” - wykrywanie sieci: How do I turn on Windows network discovery?
  • ufam, że pan z pomocy technicznej sprawdził system operacyjny serwera NAS oraz sprawdził działanie usług wsdd oraz avahi-daemon

Z uwagi na możliwe przejście Windows na mDNS:

Sprawdź za pomocą linii komend czy serwer NAS jest wykrywany po nazwie z sufiksem .local
ping SERWER.local