NDIS.VXD, NTKERN.VXD problem z karta sieciowa

Witam. Mam Windows 98 SE i po zainstalowaniu programu do obrobki zdjec cyfrowych wywalilo mi wszystkie sterowniki, komputer nie rozpoznawal wogole sprzetu. Krok po kroku instalowalem sprzet ale pojawil sie problem przy wykrywaniu karty sieciowej , owszem odznalazl ja ale pisze "Nie mozna zaladowac sterownika urzadzenia za pomoca programu ladujacego NDIS.VXD,NTKERN.VXD

Podobna rzecz ma sie co do klawaitury tylko tam wymieniony jest plik NTKERN.VXD

Jesli ktos moze pomoc to prosze o podpowiedzie.Z gory dziekuje.

A sprawdziłeś w opisie czy dokumentacji tego programu czy pracuje on pod win 98 :? :? :?

Nie sprawdzilem i wpadlem, gorzej bo to komputer w pracy :slight_smile:

No cóż, posypały Ci się pliki sterowników wirtualnych.

Znajdź w wyszukiwarce oba pliki czyli: NDIS.VXD,NTKERN.VXD - zlokalizuj dokładną ścieżkę do nich.

A następnie spróbuj z płyty instalacyjnej nadpisać te pliki.

W przypadku, gdy system się będzie pluł - ze nie można podmienić pliku, bo jest używany przez system (a to jest więcej niż prawdopodobne) - zrobisz to w DOS-ie.

Jeżeli by się tak zdarzyło, że wyszukiwarka Ci nie znajdzie tych plików - to i tak możesz je śmiało wsadzić w ścieżkę C:/WINDOWS/SYSTEM.

No, a alternatywnie możesz użyć kontrolera plików systemowych:

Start -> Uruchom -> sfc.exe

aczkolwiek niekoniecznie te sterowniki zostaną przez kontrolera zauważone. Ale zawsze można spróbować je w ten sposób przywrócić…

Oczywiście myślę, że już próbowałeś w Menedżerze Urządzeń podejrzeć szczegóły pliku sterownika przy każdym z tych urządzeń… i ewentualnie próbować je aktualizować.

Moja propozycja jest taka żeby uruchomić Windowsa w tybie MS-DOS i tam wpisać scanregrestor (wejdziesz wtedy do opcji przywracania windowsa) tam wybierasz punkt z dnia kiedy on jeszcze działał i powinno coś zmienić. Jak wywali ci komende że to nie ta komenda to piszdo mnie bo robiłem to dawno i już nie pamiętam wszystkich szczegółów w WIN 98 Se i wtedy sprawdze dokładnie ale narazie wydaje mi się że o to chodzi jeżeli nie pomoże to sorki ale próbowałem (mi jak sie system rozwalił pomogło)

scanreg /restore - powoduje odtworzenie Rejestru (spacja przed kreską)

lub też jeszcze dodam

scanreg /fix - naprawia systemową bazę danych (też spacja)

Jak najbardziej słusznie - może zaskoczy… 8)

Przepisze wszystko o Naprawi

WIN 98 z gazety i nad tym sie pomęczcie

WINDOWS 98

W systemie Windows 98 kopia plików rejestru wykonywana jest raz dzinnie przy pierwszym uruchomieniu systemu. Procedura jest przeprowadzona podczas startu systemu Windows, przez program Scanreg. Tę aplikację wykorzystujemy również do naprawy Windows

1. Aby przeprowadzić procedurę przywracania rejestru, po zakończeniu ładowania BIOSu wciskamy klawisz F8. Zostaje wyświetlony ekran wyboru spssobu uruchomienia Windows.

2. Zaznaczamy 5. Tylko wiersz poleceń i naciskamy enter. Po uruchomieniy=u trybu poleceń wpisujemy komendę C:\>scanreg /restore

Uruchomiony zostaje kontroler rejestr. Ponieważ wybraliśmy tryb odzyskiwania program wyświetlił listę dostępnych kopii bazy danych systemu operacyjnego.

1. Zaznaczamy kopię rejestru z dnia gdy system działał jeszcze poprawnie i wciskamy ENTER Program Scanreg zachowuję aktualną wersję rejestru. Następnie pliki bazy danych Windows są nadpisywane wybraną przez nas kopią.

4 Restartujemy komputer. System Win powiniemn działać poprawnie.

Oj bartekn77… :lol:

Twój pomysł ze scanregiem był bardzo dobry, ale z tymi komendami - to cuś jednak KS Expert dokładniutko pisze moją wersję… bo też innej być nie może. :slight_smile:

JA próbowałem i mi wyszło. Jak ty nie możesz tam wejść to ja nie wiem. To dopisz drugą wersję rozwiązania tego problemu i KYNIU se wybierze lub spróbuje 2 razy :slight_smile:

Ja tylko twierdzę, że istnieje komenda dosowa w takiej właśnie postaci

scanreg /restore

i to samo twierdzi przytoczony wg Ciebie cytat z KSE. :slight_smile:

Niestety nie udalo sie przywrocic sterownikow, wprawdzie przywrocilem system do dnia w ktorym dziala prawidlowo ale nic nie pomoglo…oddalem komputer w rece informatykow…ale spodziewam sie co najwyzej formatu…no ale coz komputer sluzbowy…

Cóż próbowaliśmy ci przynajmniej pomóc… Zrobiłeś wszystko co sie dało więc bądź z siebie dumny! !!

Dzieki za pomoc napewno sie czegos nauczelem, kto wie moze przyda sie w przyszlosci a ja mam nauczke zeby sprawdzac co instaluje.