Witam!
Ostatnio chciałem sobie przypomnieć starego NFS’a II SE, ale nie uruchamia się. Mam Windowsa 10 19H1.
Następna edycja, czyli NFS III Hot Pursuit działa o dziwo bez problemu.
Jakieś pomysły na to, aby tego NFS’a II odpalić? Da się to w ogóle zrobić?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Nie wiem nie mam dostępu do gry, gre odpalić w trybie zgodności starszego systemu oraz w razie w ręcznie zainstalować stare biblioteki jakie wymaga gra.
Jeśli klasyczne rozwiązanie zawiedzie to zawsze można postawić 2 stary system obok na gry retro
Lub też zainstalować Wirtualny system i grać na nim jeśli chcesz mieć w tle dostęp do głównego systemu. Tylko w tym wypadku musisz brać uwagę na zasoby aby PC udźwignął obecny system + drugi wirtualny razem z grą,
Ja tak robię jak na linuxie jak nie działa gra to przewalam go przez wirtualnego windowsa i chulaj dusza 95% bezstratnej wydajności.
A teraz perełka dla hejterów zapowiada sie całkiem niezła gówno burza
Gry pisane bezpośrednio na linuxa w jego języku nie za pomocą żadnych wirtualnych wstawek i programów kompilujących windowsowe biblioteki jak wime tylko bezpośrednio pod linuxa,?
Działają szybciej niż na windowsie 10
Dlaczego?!
Hmm należy pamiętać że linux nie jest zagracony mnóstwem śmieciowych usług które zabierają i spowalniają inne procesy jak i gry uruchamiane na tym systemie. Dlatego też ma większy potencjał.
Skoro jest tak zaje***** to czemu mało gier lub znikoma ilość jest… cóż bo do tego po części plebs się przyczynił… tak dobrze czytasz “Plebs”… ty leszczu i ty i tamten leszcz też xD …
Który woli płacić krocie za niedorobiony system którego pracownicy gardzą wami i waszymi poufnymi danymi, zamiast mieć za darmo lepszy system choć nie idealny ale nadal lepszy i bardziej relatywny
Dlatego też nie ma tylu gier na linuxa bo mniej osób z niego korzysta jak chodzi o domowe zastosowania choć nadaje sie bardziej niż windows szczerze powiedziawszy, więc producencie nie będą uczyć czy też opłacać pracowników piszących 3-4 raz tą samą gre pod inna platformę/system…
Znalazłem takie rozwiązanie:
Mam też obok 10-ki zainstalowanego XP-ka. Na tym systemie robiłem wg. tego poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=LWQfgValrTY
Wszystko chodzi. Trzeba było zainstalować nGlide i spatchować odpowiednio grę.
Na Windows 10 też próbowałem i też działa, ale audio tak dziwnie trzeszczy.
Quassar, stary, ale odpłynąłeś To żadna tajemnica, że na odpowiednio skonfigurowanym Linuxie masz więcej tego, co ci potrzebne, a mniej zapychaczy i śmieci, co bezpośrednio przekłada się na działanie aplikacji, w tym gier. Tak samo i na źle skonfigurowanym wszystko może się zapychać szybciej, niż w Windowsie - patrz: Android Promuj gaming na Linuxie śmiało, wspieram akcje tego typu, ale rzucając inwektywami w tych, którzy korzystają z innego systemu robisz z siebie przypadek fanboya określonej konsoli, plującego na konkurencję, która przecież jest czymś zdrowym. Nawet, jeżeli to co pisałeś miało być ironią.
Co do problemu tematu, fajnie, że znalazłeś rozwiązanie. https://www.play-old-pc-games.com/ często się przydaje, a nawet jeśli nie, to pozostaje wirtualizacja systemu.
O czym ty piszesz … najpierw krytykujesz bez sensu a na koniec polecasz to o czym ja sam pisałem lulz… Taki post na pokaz który nic nie wnosi do dyskusji …
Nie nie jestem fanboyem linuxa i paradoksalnie choć wole linuxa to częściej siedzę na windowsie, a mam oba te systemy zainstalowane.
@blumberplumber
Jak to są stare gry to zawsze można jeszcze opcje nr 3
Sprawdzić czy gra nie jest na PS1 lub PS2 i przez epsxe odpalić to już powinno chodzić jak żyleta
I zgłoś problem do suportu danego programu może naprawią
Krytykuję formę bezpośredniego hejtu na użytkowników produktu, jak i jego samego. To, że “masz rację” nie oznacza, że dobrym pomysłem jest zachowywać się jak buc i traktować większości użytkowników m.in. tego forum inwektywami. Nie wydaje mi się, byś miał potrzebę nakładania na siebie pozycji obronnej i wyskakiwania z “ej, nie krytykuj, bo nic nie wnosisz do dyskusji” czy coś w ten deseń, jeżeli wyskakujesz na ludzi z leszczami, plebsowaniem i pogardą. A co do EPSXE, nie zapominajmy też o emulatorach pozostałych konsol