[Nelinux] Jak obsługiwać? Czy "przyspieszy" komputer?

i zwyczajnie wybrać 32-bit system?

Dokładnie. A potem LiliUSB Creatorem nagrać na pendraka. 

Tak, lecz zwróć uwagę, że są tam dwie wersje: na górze jest wersja 14 LTS (long term support) czyli wersja starsza, ale z bardzo długim wsparciem, natomiast niżej jest wersja 15 która jest nowsza z roku 2015 i ma normalny czas wsparcia.

Podział na wersje LTS i te normalne jest dlatego, że oprócz domowego użytku, linux lest używany także w firmach. W firmach nie aktualizuje się systemu 2 razy do roku, tylko raz na kilka lat. Dzięki wersjom LTS firmy mimo rzadszych aktualizacji mają poprawki bezpieczeństwa i wsparcie :smiley: Piszę to, bo mówiłeś że jesteś początkujący i mogłeś nie wiedzieć :smiley:

P.S LiliUSB też jest dobry, więz zamiast Rufus możesz użyć też jego, wybór należy do Ciebie :slight_smile:

Czyli pobieram 15.

Rufusa już pobrałem.

Pobiera się .torrent

Jeśli nie chcesz pobierać torrentem tylko od razu Iso to zjedz tam gdzie masz Mirror Downloads i wybierz któryś z linków. To jest po to, że jeśli z któregoś serwera będzie ściągało za wolno to wybierasz inny. Pojawi się lista plików i ściągasz sobie stamtąd iso

wybrałem Germany

Polecam zapoznać się z tym poradnikiem autorstwa naszego Administratora Technicznego Tomicka :) https://www.tomick.pl/oprogramowanie/ubuntu-15-04-11-porad-na-start/

Dzięki. Biorę LiliUSB, chyba łatwiejsze.

http://forum.dobreprogramy.pl/jaki-linux-wyb%C3%B3r-dystrybucji-t155827/

To, że Windows XP (wydany w 2001 roku) działa dobrze, wcale nie znaczy, że Linux (wydany w 2015 roku) będzie działał równie dobrze na tym samym sprzęcie. Zwłaszcza, że pod Windowsem miałeś  wszystkie natywne sterowniki, a Linux prawdopodobnie kiepsko (o ile w ogóle) wspiera Twoją kartę graficzną.

Naszła mnie jeszcze taka myśl, czy nie mógłbyś dozbierać kasy i zaopatrzyć się w jakiś nowszy i bardziej kompatybilny sprzęt? Nie musi być nówka, za jakieś 500-700 złotych idzie już znaleźć używkę, na której praca z Linuksem będzie komfortem (taki C2D, 4 GB ramu i grafika Intel) - szkoda nerwów na  mordęgę ze starym i niekompatybilnym do tego sprzętem…

Dlaczego Linux ma nie działać na starym sprzęcie? Ja z powodzeniem używałem nowoczesnych dystrybucji na komputerze który miał procesor AMD Athlon któryśtam, taktowanie 1 GHz z hakiem (o ile się nie mylę to mój smartfon ma teraz lepsze) i 1 GB RAMu.Płyta główna Asus M2N-E Ze wsparciem grafiki może być kiepsko, bo to dość dziwna karta, ale zadziałać zadziała ale na sterownikach uniwersalnych, czyli z kiepską wydajnością, choć może się jakiś sterownik znajdzie. O ile wiem to do kernela są tylko dodawane sterowniki a raczej nie usuwane, więc może przez te lata rozwoju linuxa sterownik gdzieś powstał :slight_smile: Nie ma co twierdzić że linux nie będzie chodził jak się go nawet nie odpaliło, od tego są LiveCD żeby to sprawdzić :slight_smile:

Działać będzie… Tylko postawmy sobie pytanie, czy takie działanie będzie w 100% zadowalające dla samego zainteresowanego. Bo przy mocno wiekowym sprzęcie może się okazać, że gra nie jest warta świeczki. No ale fakt, najlepiej sprawdzić organoleptycznie i potem ewentualnie się martwić :slight_smile:

Mam w domu inny komputer z Windowsem 7, ale Linuksa chcę testować na tamtym.

Przecież możesz testowaç na windowsie technologią livecd :wink:

Wkładam pendrive, wybieram boot z USB-CDROM, USB-ZIP, USB-FDD czy jakoś tak i w którymś załapało, ale jest boot failed

A obraz tego systemu masz nagrany i próbujesz go odpalić z któregoś z wymienionych urządzeń?

To spróbuj zrobić pendrive Rufusem. Pisałeś że jest za trudny więc pokażę Ci jak to zrobić:

W miejscu oznaczonym czerwoną jedynką tylko sprawdzasz czy litera pendrive się zgadza z tą w systemie.

Opcje ujęte w czerwony prostokąd zostawiasz tak jal są bez zmian

W miejscu oznaczonym dwójką przestaw FreeDos na Obraz ISO i kliknij ikonę po prawej stronie.

Będziesz mógł wybrać swój obraz w okienku przeglądania.

Następnie kliknij przycisk start w miejscu oznaczonym cyfrą 3 i zatwierdz pojawiające się komunikaty.

Pisałem, że użyłem do tego programu LiliUSB i próbuję go odpalić z pendrive’a.

Jak rufus nie wyjdzie możesz użyć ultraiso a ostatecznie unetbootin

ale to wina programu czy moja?