i zwyczajnie wybrać 32-bit system?
Dokładnie. A potem LiliUSB Creatorem nagrać na pendraka.
Tak, lecz zwróć uwagę, że są tam dwie wersje: na górze jest wersja 14 LTS (long term support) czyli wersja starsza, ale z bardzo długim wsparciem, natomiast niżej jest wersja 15 która jest nowsza z roku 2015 i ma normalny czas wsparcia.
Podział na wersje LTS i te normalne jest dlatego, że oprócz domowego użytku, linux lest używany także w firmach. W firmach nie aktualizuje się systemu 2 razy do roku, tylko raz na kilka lat. Dzięki wersjom LTS firmy mimo rzadszych aktualizacji mają poprawki bezpieczeństwa i wsparcie Piszę to, bo mówiłeś że jesteś początkujący i mogłeś nie wiedzieć
P.S LiliUSB też jest dobry, więz zamiast Rufus możesz użyć też jego, wybór należy do Ciebie
Czyli pobieram 15.
Rufusa już pobrałem.
Pobiera się .torrent
Jeśli nie chcesz pobierać torrentem tylko od razu Iso to zjedz tam gdzie masz Mirror Downloads i wybierz któryś z linków. To jest po to, że jeśli z któregoś serwera będzie ściągało za wolno to wybierasz inny. Pojawi się lista plików i ściągasz sobie stamtąd iso
wybrałem Germany
Polecam zapoznać się z tym poradnikiem autorstwa naszego Administratora Technicznego Tomicka :) https://www.tomick.pl/oprogramowanie/ubuntu-15-04-11-porad-na-start/
Dzięki. Biorę LiliUSB, chyba łatwiejsze.
To, że Windows XP (wydany w 2001 roku) działa dobrze, wcale nie znaczy, że Linux (wydany w 2015 roku) będzie działał równie dobrze na tym samym sprzęcie. Zwłaszcza, że pod Windowsem miałeś wszystkie natywne sterowniki, a Linux prawdopodobnie kiepsko (o ile w ogóle) wspiera Twoją kartę graficzną.
Naszła mnie jeszcze taka myśl, czy nie mógłbyś dozbierać kasy i zaopatrzyć się w jakiś nowszy i bardziej kompatybilny sprzęt? Nie musi być nówka, za jakieś 500-700 złotych idzie już znaleźć używkę, na której praca z Linuksem będzie komfortem (taki C2D, 4 GB ramu i grafika Intel) - szkoda nerwów na mordęgę ze starym i niekompatybilnym do tego sprzętem…
Dlaczego Linux ma nie działać na starym sprzęcie? Ja z powodzeniem używałem nowoczesnych dystrybucji na komputerze który miał procesor AMD Athlon któryśtam, taktowanie 1 GHz z hakiem (o ile się nie mylę to mój smartfon ma teraz lepsze) i 1 GB RAMu.Płyta główna Asus M2N-E Ze wsparciem grafiki może być kiepsko, bo to dość dziwna karta, ale zadziałać zadziała ale na sterownikach uniwersalnych, czyli z kiepską wydajnością, choć może się jakiś sterownik znajdzie. O ile wiem to do kernela są tylko dodawane sterowniki a raczej nie usuwane, więc może przez te lata rozwoju linuxa sterownik gdzieś powstał Nie ma co twierdzić że linux nie będzie chodził jak się go nawet nie odpaliło, od tego są LiveCD żeby to sprawdzić
Działać będzie… Tylko postawmy sobie pytanie, czy takie działanie będzie w 100% zadowalające dla samego zainteresowanego. Bo przy mocno wiekowym sprzęcie może się okazać, że gra nie jest warta świeczki. No ale fakt, najlepiej sprawdzić organoleptycznie i potem ewentualnie się martwić
Mam w domu inny komputer z Windowsem 7, ale Linuksa chcę testować na tamtym.
Przecież możesz testowaç na windowsie technologią livecd
Wkładam pendrive, wybieram boot z USB-CDROM, USB-ZIP, USB-FDD czy jakoś tak i w którymś załapało, ale jest boot failed
A obraz tego systemu masz nagrany i próbujesz go odpalić z któregoś z wymienionych urządzeń?
To spróbuj zrobić pendrive Rufusem. Pisałeś że jest za trudny więc pokażę Ci jak to zrobić:
W miejscu oznaczonym czerwoną jedynką tylko sprawdzasz czy litera pendrive się zgadza z tą w systemie.
Opcje ujęte w czerwony prostokąd zostawiasz tak jal są bez zmian
W miejscu oznaczonym dwójką przestaw FreeDos na Obraz ISO i kliknij ikonę po prawej stronie.
Będziesz mógł wybrać swój obraz w okienku przeglądania.
Następnie kliknij przycisk start w miejscu oznaczonym cyfrą 3 i zatwierdz pojawiające się komunikaty.
Pisałem, że użyłem do tego programu LiliUSB i próbuję go odpalić z pendrive’a.
Jak rufus nie wyjdzie możesz użyć ultraiso a ostatecznie unetbootin
ale to wina programu czy moja?