Witam, mam mały problem z internetem. Niedawno otrzymałem fakturę na której pisało że neostradę mam w wersji do 80mb, lecz tak nie jest. Internet chodzi tak jak na 20mb. Mój router to TP-LINK TD-W8970. Czy ten router nie współpracuje z neostradą do 80mb? Proszę o pomoc.
Ma prawo nawet chodzić 10Mb/s
Słowo klucz na grubo: do 80Mb/s. Oznacza to, że twoje łącze może osiągnąć maksymalną prędkość do 80Mb/s ale nie musi. Prędkość twojego łącza zatem może wahać się w przedziałach od 1Mb/s do 80Mb/s
Nie współpracuje.
Ten router jest wyposażony jedynie w modem ADSL, co w praktyce pozwala na osiągnięcie do 20 Mbps.
Dla wyższych prędkości potrzebny jest modem VDSL i oczywiście dostępność takiego łącza.
A czy taki router by zadziałał?
Jak miałem neostradę (najpierw do 20mb, potem do 80mb) to w umowie miałem prędkości gwarantowane (przy 80mb było min 20 - mi chodziło między 40 a 50)
A nie dostałeś routera od orange jak przechodziłeś na VDSL?
Nie. Gdy ostatnio wymieniałem router, gdzieś zapodziałem login i hasło do neostrady, zadzwoniłem do nich i zaproponowali umowę do 80mb. Kurier z umową przyjechał lecz nie otrzymałem żadnego routera.
Tak, jak najbardziej. Jest to modem pod VDSL. Zadzwoń jeszcze do Orange i zapytaj czy masz możliwość dzierżawy modemu od nich np. Fanboxa 2.0. Posiadasz samą Neostradę i klasyczny telefon stacjonarny?
Może lepiej będzie skorzystać z Orange Love (pakiet net+tv+tel. st+tel. kom.)?
Taki pakiet masz w cenie 110zł/mies.
To dziwne po taki router ci się należy. Powinien być też technik w domu i założyć spliter jak na obrazku tutaj. No chyba że faktycznie teraz neostrada ma tylko pakiet do 80 i tam wchodzi wszystko a oprócz tego gdzie można to światłowód.
Ten splitter jest chyba potrzebny gdy ma się tel. stacjonarny, którego ja nie posiadam.
Kiedyś należał się tylko osobom z dodatkowymi opcjami jak np. tv czy voip.
Cała reszta musiała dopłacać za niego określoną kwotę miesięcznie lub kupić router we własnym zakresie.
Nie należy się w opcji do 80Mbit. Trzeba kupić go oddzielnie. W ADSL2+ które miałem kiedyś spokojnie miałem pełne 20Mbit stale na łączu telefonicznym. Po zainstalowaniu u mnie na klatce schodowej światłowodu od razu przeszedłem na niego - umowa staniałą i dostałem 300Mbit plus funbox 3.0.