Neostrada + SpeedTouch 330

Mam następujący problem, a nawet dwa, jeden to Vista drugi to Neostrada.

Przy instalacji podąrzam wskazuwkami zawartymi w tym (http://www.microsoft.com/poland/oem/oem … trada.aspx) linku. sciągnołem obie wersje sterowników do modemo Thomson (x86, x64)

Q1: do zainstalowania wybrałem sterowniki x64, wzorowałem się właściwościami Systemu i informacją, że posiadam 64-bitowy OS. Czy wybrałem poprawne sterowniki?

Q2: Wybór wyborem a stronka opisująca instalację trochę syfna, instalator prosi mnie o zdefiniowanie paru rzeczy, z którymi, po za jezykiem, mam problem…

Pierwsza to “Dostawca” (Dowolny, nie ma innej opcji) i “Usługa” (tu mam wbór pomiędzy PPPoE, PPPoA i Bridging [ETHoA] - wybieram PPPoE ponieważ taka wartość jest domyślnie zaznaczona) potem pozostaje do zdefiniowania VPI/VCI domyslnie ustawione na 8.35 ale po n-próbach i przejrzeniu pliku phonebook na płytce neostrady wybrałem opcję 0.35 Czy to są poprawne ustawienia?

Q3: W zakładce Sieć na pasku start aktualnie jestem połączony z 2 sieciami: 1) Neostrada (stworzone przezemnie połączenie PPPoE) oraz 2) Sieć Niezidenfikowana która została utworzona w trakcie instalacji modemu (opis: połączenie lokalne 2, sieć niezidentyfikowana, speedtouch ethernet adapter) Aktualnie nie mam z nim żadnych problemów, lecz po pierwszym restarcie systemu wyskakuje mi przy tym włąśnie połączeniu informacja, że “kabel sieciowy odłączony” choć modem jest podłączony do USB i obie diody są zielone…

Jeżeli chodzi o ustawienia to powinieneś wybrać PPPOA i VPI/VCI 0.35.

Coś żle zainstalowałeś, jeżeli jest napisane “ethernet adapter” to prawdopodobnie wybrałeś inną wersję sterownika, przy instalacji sterownika wybierz PPPOA i powinno być dobrze

Stasznik: dzięki za info, po nastepnym formacie skorzystam, a teraz, ku memu zdziwieniu, wszystko działa jak należy na tych samych ustawieniach co post wyżej O.o… nie rozumiem tego systemu i neostrady :stuck_out_tongue: mozna zamknąć albo coś innego z tematem zrobić :stuck_out_tongue:

Ja normalnie zainstalowalem stery(tylko do modemu) z plyty neostrady pod mojego 330" wpisalem dane i się łącze z netem .

nowe stery pod Vista tworzą jakby wirtualny ethernet (dlatego 2 ikonka połączenia jest ) - tak ma byc i musi działac :slight_smile:

Ja mam stare stery , z grudnia 2006 roku

przeciez sa juz pod VISTE - czemu jedziesz na starych ? wieszok ma nowe skoro ma polaczenie lokalne też…