Neostrada w VDSL

Witam, to mój pierwszy post i bardzo prosił bym o wypowiedzenie się osób które mają pojęcie o tym.

Chodzi mi o internet od orange (neostrada dawniej) http://www.orange.pl/kid,4002009501,id,4002235565,title,Neostrada,article.html

A sprawa wygląda tak: około 3 lat temu miałem neo, najpierw jakiś słaby chyba 128 potem 512 i na końcu 1028 kbps i własnie z tym ostatnim były schody, choś się przepalało, i chyba z wygody powiedzieli mi ze nie moge miec neta. Do centrali mam z 6km (2 po lini prostej), niedawno dzwonili do mnie i twardo chcieli mi 20 mbps założyć, ale ze ojca nie było w domu, a ja nie mogłem zamówić to powiedziałem zeby zadzwonili kiedy indziej, i tak dzwonili ze 2 razy i nigdy nie trafili kiedy ojciec bedzie. Potem jakoś to zgasło.

Wczoraj popatrzyłem sobie na stronie orange na dostepność jaką moge sobie sprawić, w zakładce sprawdz dostepność (po numerze telefonu) i z tego wynika ze faktycznie moge 20mbps.

Tylko czy ta dostepność przypadkiem nie jest sprawdzana po centralach, a nie od mojego domu ??

Nie chciał bym wchodzić w koszty bo mam radiówkę, router dsl, a tam trzeba adsl a livebox to kpina.

Przejdzmy do sedna, jak wyglądają wasze przypadki z takim internetem, czy router dsl można podłączyć do modemu adsl (tego w standardzie co dają za 50zł).

I prosze o zdrową opinie czy to moze u mnie działać.

Podobno Vdsl znacznie mniej obciąza linie niż dsl, ale nikt mi tego nigdy nie potwiedził.

pic na wode jak masz 6km centrali to max 2mb standardowo 1mb

no chyba ze ci w ziemi kable wymienili na jakieś światłowody ale wątpie

Czyli rozumiem ze Vdsl od adsl się wiele nie różni, z tego co napisałeś tak wynika.

I jeszcze jedno, skąd wiesz ze dysyans 6km odgrywa taką role, jak od technicznej strony patrząć przy technologii vdsl, dystans ma ogromne znaczenie ale tylko przy bardzo dużych prędkościach.

VDSL i ADSL to dwa odrębne standardy.

Zarówno w jednym jak i drugim odległość od centrali jest ważna. Nalezy też pamiętać o całym okablowaniu i o samej centrali - jeśli DSLAM ma tylko karty ADSL to maksymalna przepustowość to 6Mb/s. Najlepiej zorientuj się kto w twojej okolicy ma jaki Internet, najlepiej mieć dostęp do takiego łącza i sprawdzić sobie samemu parametry linii - tłumienie, moc, synchronizacje (wszystko z poziomu modemu, routera).

BTW. Livebox 2 od Orange nie jest taki zły

Zrobie tak: wezmę na próbe, i zobaczymy

Mam jeszcze pytanie: nie bede brał od nich livebox-a bo jestem uprzedzony, wezmę jakiś prosty modemik, i pytanie, czy do modemu adsl mogę podpiąć router dsl i czy wszystko bedzie śmigać jak trzeba ??

Tak, najpewniej jest to zrobić poprzez tryb bridge. Od Orange bierz f@st 2704 na własność - bardzo przyjemny sprzęcik :slight_smile:

skoro oferują ci 20Mb to w międzyczasie musieli skrócić twoją linię przynajmniej o te 5km :smiley:

co do vdsl to żeby mieć 40Mb to odległość do centrali mniej jak 900m trzeba by mieć ,a żeby było 80Mb to mniej jak 500m powyżej 1km są już takie same prędkości jak w adsl2+ czyli vdsl ma sens jeśli mamy mniej jak 1Km do centrali która to musi mieć jeszcze zamontowane odpowiednie karty do vdsl

Posiadam 40 Mb/s w VDSL router Samgecom f@st 3764. Do "centralki " nie więcej niż 250m.