Wiem, że tematów o Nero było już sporo, ale nie znalazłem odpowiedzi opisującej mój problem :P…
Wraz z nagrywarka DVD dostałem płytę, na której znajduję sie program CyberLink DVD Solution i Multimedia Launcher. Miałem spore problemy z zainstalowaniem ich ponieważ co chwile wyskakiwały problemy, wykazujące brak zgodności tych programów z systetem Windows Vista. Mimo to udało mi sie je zainstalować. Kolejny problem pojawił się przy próbie ich odinstalowania. Przy próbie odinstalowania DVD Solution wyskakuje mi kilka błędów w stylu:
"RunDLL
Błąd w C:\Program Files\InstallShield Installation Information{tutaj pojawia się kilku dziesięcio liczbowy kod (zazwyczaj takie 3-4)}\setup.exe
Brak wpisu:-uninstall"
Rozumiem ten komunikat, ale nie pomaga także ponowne zainstalowanie tego programu. Uruchomie go w zgodności z innym systemem np. W98/WME itp.
Natomiast przy probie odinstalowania Multimedia Launcher wyskakuje informacja, ze “instalacja” (mimo użyciu “odinstaluj”) zostaje przerwana ponieważ program jest przeznaczony tylko dla WXP, 2K, ME i 98SE.
Macie może pomysły jak odinstalować te programy?
Posiadam orginalną płytową wersje Nero Express 5.5.9.9, jednak zdaje sobie sprawę, że jest to stara wersja i mam szczere wątpliwości czy będzie ona działać na Viście i czy bedzię wypalać płyty DVD.
Faktycznie pozostaje ręczne usuwanie i czyszczenie wpisów w rejestrze. W Viście dobrze jest tworzyć ręcznie punkty przywracania systemu zanim zainstalujemy jakiś niesprawdzony program.
A co do Nero to ta wersja nie jest zgoda z Vistą i na pewno nie zadziała. Podejrzewam, że bez problemów działa tylko Nero od wersji 7 (np. u mnie 7.7.5.1 i zero kłopotów).
Wejdź do rejestru (polecenie regedit.exe z menu “Uruchom”), wyszukaj wszystkie klucze o nazwach Nero i Ahead i pousuwaj je. Tylko najpierw zrób na wszelki wypadek kopię rejestru
Złączono Posta: 12.03.2007 (Pon) 14:22
Albo może nie ruszaj rejestru w ogóle, tylko pousuwaj same pliki Nero z dysku. I potem zainstaluj nową wersję. Powinno być OK.
Jest i działa bardzo dobrze, ale uuwa jedynie Nero, a w moim przypadku chodzi o reszte oprogramowania.
Złączono Posta: 12.03.2007 (Pon) 14:57
Za późno, już usunąłem :P… Komputer działa poprawnie, usunąłem też wszystkie pliki. Ale nadal DVD Solution i Multimedia Launcher figurują w “Programy i funkcje”. Więc chyba nie wszystko sie udało… Spróbuje zainstalować najnowszą wersję i wtedy zobacze czy wszystko bedzie działac poprawnie.