Nero nie widzi nagrywarki

(Do Do) #1

Witam wszystkich!

Mam problem z nagrywarką, nie jest ona nowa ale przed formatem działała poprawnie. Teraz po zainstalowaniu nowego windowsa XP(tego samego)nero nie widzi nagrywarki. Co jest nie tak, może tylko ustawienia.

Prosze o jakies podpowiedzi i zalecenia. Z góry dziękuje i pozdrawiam

(Cosik Ktosik) #2

W moim komputerze jest widoczna?

Przeinstaluj ASPI: http://www.cdrinfo.pl/download/1191035445

, a potem nero.

(Do Do) #3

Dalej to samo. zainstalowałem ASPI i przeinstalowałem nero.

(Cosik Ktosik) #4

A czy napęd jest widoczny w moim komputerze?

Jeżeli go tam nie ma to:

W Menu start->Uruchom, wpisz regedit:

Znajdź klucz

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Klucz {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} nie rozwijaj tylko zaznacz .Po prawej stronie

będą wpisy, w których zlokalizuj klucze UpperFilters oraz LowerFilters i je usuń. Przed usunięciem, sprawdź, czy jesteś w dobrym miejscu. Włącz komputer na nowo

(Do Do) #5

Napęd jest widoczny jako stacja dysków CD. Z regedita usunołem jedynie LoweFilters bo tego drugiego nie było. Zrestartowałem komputer i dalej nic

:frowning:

W dniu 03.07.2008 , o godzinie 22:22 został dopisany post przez artur_holo

Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły? Proszę o podpowiedzi.

(Cosik Ktosik) #6

W menedżerze urządzeń->kanałach IDE usuń kanał, do którego podpięta nagrywarka, zresetuj komputer i nich windows jeszcze raz ją zainstaluje.

Reinstalowałeś Nero? Czy inne programy nagrywające ją widzą?

(mysz 1) #7

Nero z serii 6.xx , 7.xx nie zawsze automatycznie wykrywają nagrywarki , trzeba ręcznie wskazać posiadaną nagrywarkę w programie do nagrywania , [np. Nero Express] .

(Do Do) #8

Nero reinatlowałem kilka razy nawet sprawdzałem inne wrsje Nera (Nero Expres też). Usune ją z menadżera urządzen i zobacze co wtedy.

W dniu 04.07.2008 , o godzinie 20:17 został dopisany post przez artur_holo

Mam 2 kanały ale nie wiem który usunąć, podstawowy czy pomocniczy?

A jak bym nagrywarke wykasował z: menedżer urządzeń-> stacje dysków CD-ROM/DVD-> Lite-On DVDRW SOHW-1213S.? Pytam bo nie che wiecej namieszać.

(Cosik Ktosik) #9

Prawdopodobnie jest na pomocniczym (zobacz we właściwościach->ustawienia zaawansowane, powinieneś poznać po trybie pracy).

(Do Do) #10

Usunełem kanał pomocniczny i zrestartowałem kompa i działa jak należy! !!

Dziękuje za pomoc!