Nokia Booklet 3G, warto dopłacić ze względu na rozdzielczość 1280x720 obudowa z alu, brak wentylatorów to nie ma strachu że jak położysz go na łóżku to zatkasz wlot lub wyrzutnik powietrza, bateria długo trzyma
W innych modelach może nie wystarczyć rozdzielczość monitora 1024x600, to zbyt nisko dla niektórych programów. Gdyby nie to, to Sony ma dobrze wykonane: http://www.sony.pl/product/vn-m-series/tab/models
Myślę że taka rozdzielczość w zupełności wystarczy do moich potrzeb (Office, internet, poczta).
Do bardziej wymagających programów mam laptopa, netbook ma przede wszystkim pozwolić mi działać np. gdy jestem cały dzień na uczelni - wobec czego 4,5h Sony niestety odpada (szkoda, bo Vaio ogólnie bardzo mi się podobają).
Na razie najbardziej podpasował mi Samsung proponowany przez womperm:
Jeśli podoba Ci się Samsung to osobiście mogę polecić model NF310 A01.
Cenowo się wyrobisz.
Kupiłem go dla siostry na prezent, a wcześniej się trochę pobawiłem i jestem pod wrażeniem.
Cichy, lekki, bateria do 10h, jedyny minus to brak 3G ale posiada 3 porty USB więc można przemilczeć ten minus, no i niestety ekran nie będzie się odchylał w tak dużym stopniu jakbyś chciał.