Proszę o opinie na temat routera Netgear R6400.
Co o nim myślicie? Czy to jest dobry router do domu?
Jakie ma wady, a jakie zalety, itp. Może ktoś go używa, albo używał?
mam i używam już dość długo. sporo zalet ale są wady oczywiście.
- dobre wifi, nie zrywa i mocne
- sporo opcji konfiguracyjnych
- cały czas wychodzą aktualizacje, ale przed aktualizacją najlepiej zrobić restart routera bo sama aktualizacja jest strasznie długa
- usb 3.0 tylko na froncie i trudno tam elegancko podpiąć dysk zewnętrzny
- można używać jako mała chmura - ja walnąłem tam wd ultra 1TB i mam tam backup zdjęć synka + reszta rodzinki ma do nich teraz dostęp a koszt free w porównaniu do dropboxa czy innych
- przekierowywanie portów jest beznadziejne tj. jak ustawić na stałe to luzik ale jak ktoś chce przekierowanie włączać i wyłączać jednym przyciskiem (np. open wrt tak ma) to niestety brak takiej opcji -> musimy całe przekierowanie usunąć a potem dodać od zera za każdym razem lub mieć dany port cały czas wystawiony na zewnątrz czego nie polecam w dzisiejszych czasach
- diody mocno świecą ale ktoś pisał że podobno da się to jakoś zmniejszyć, ja użyłem taśmy izolacyjnej
cena/jakość spełnia swoje zadanie. mam go obecnie już prawie 2 lata i nie myślę o zmianie.
No tak, a tym już gdzieś czytałem też w innych miejscach w sieci.
To może zapytam trochę inaczej.
Czy do zwykłego używania w mieszkaniu taki router jest ok, czy może nie ma sensu, bo będzie się “nudził” i spokojnie można kupić coś za ½ czy nawet ⅓ tej kwoty?
Jaki masz internet, tzn prędkość?
A widzisz, nie podałem, a to w sumie ważne.
W obecnej chwili to połączenie kablowe Fast Ethernet (100 Mb/s). I przeważnie takie transfery są na obecnym routerze osiągane. Z tym, że obecny router (Cisco Linksys E2000) będzie pracował gdzie indziej, a tu muszę mieć coś nowego.
Czyli masz internet o prędkości 100Mb/s czy tyle masz obecnie bo tyle tylko po kablu daje obecny router?
Pytam ile maks masz prędkość pobierania internetu, a nie ile port routera daje.
Wiem o co pytasz i tak też odpowiadam: Internet o prędkości 100 Mb/s. Dodatkowo podałem model obecnego routera, a on ma wszystkie porty LAN i WAN Gigabit Ethernet (1000 MB/s), więc nie może ograniczać.
Z tym, że nie wiem co będzie kiedyś, a routera nie kupuję na rok…
Z drugiej strony, skoro większej prędkości obecnie nie będę miał, to może nie warto, może lepiej kupić coś taniego, a jeśli będzie potrzeba, to wtedy się go zmieni na coś nowszego…
W domu mam podłączonych do 13 urządzeń, 6 po kablu i najczęściej 7 po WiFi.
Jeżeli będziesz dalej korzystał z kabla, to nawet te tańsze Ci tyle powinny zapewnić. Problemyz aczynają się z wifi.
Na światłowodzie Orange u kolegi testowałiśmy 4 rózne routery za stówke, około 250 zł i jakiś Netgear nie pamiętam modelu za 400 zł. Tylko na Netgearze oiszedł 100Mb/s bo ma porty Gigabitowe, na pozostałeych było maks 90Mb/s, 95 w oirywach, a jeden po dwóch dniach spalił sie.
Do takiej ilości urządzeń to już pasuje coś markowego, co nie będzie się przegrzewało i zawieszalo. 100mbps pewnie niebawem tez zwiększysz bo to dzisiaj raczej niska prędkość.
A jak już wydajesz trochę grosza na router to sprawdź od razu czy ma wsparcie openwrt ddwrt, bo jeśli kiedyś producentowi znudzi się aktualizowanie sprzętu to będzie się można poratować OpenSource
Dlatego całkiem fajnym pomysłem jest zakup routera od mikrotika, właśnie ze względu na częste aktualizacje oprogramowania i dobre wsparcie producenta.
Tylko panel sterowania jest zamieszany bardziej niż to konieczne.
Witam, mam pytanie czy w routerze Netgear R6400 jest opcja Klonowania adresu MAC,
Chciałbym wpisać swój wlasny MAC routera jak w np. routerach tp link opcja Clone MAC.
Jest coś takiego w tym modelu?