Netgear WNR614 - Rozłączanie połączenia wifi

Ja po prośbie :slight_smile:

Sprzęt

• Netgear WNR614 (mój)
  • Netgear N300 (drugi, do testów)
  • ASUS N551JM-CN081H, Win 8.1, karta Intel® Dual Band Wireless-N 7260
  • Karta zewnętrzna Pentagram do testów, te same objawy.

Problem

Od lutego mieszkam na nowym mieszkaniu, gdzie podłączono mi internet z firmy Connecta.
Od samego początku mam problem z rozłączającym się internetem po wifi. Wcześniej też miałem router Netgear i przez 4 lata nic się nie działo. Teraz mam nowy i coś jest nie tak. Na drugim, pożyczonym, też jednak Netgeara, jest to samo.
Jest to o tyle dziwne, że routera korzystają 4 urządzenia, 2 laptopy i 2 telefony, a tylko na moim laptopie występuje ten problem.
Objawia się on tym , że nagle pojawia się info, że połączenie ograniczone. W tym czasie, gdy u ja nie mam połączenia, pozostałe urządzenia normalnie działają.
Wydaje mi się, że to połączenie może się zrywać przy uruchomieniu utorrenta, choć nie wiem. Tak typuję z obserwacji, bo nie dzieje się to do razu.
Testowałem pobieranie, oczywiście legalnych treści, z pełną prędkością 50 MB/s i net się nie zrywał, ale póki co, żadne inne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy.
W okolicy jest wiele routerów, ale działają raczej na kanałach niższych niż 13.

Co sprawdzałem

Bazując na wskazaniach wifi anlizera zmieniłem kanał na 13 z auto.
Ustawiłem na routerze MTU na 1497.
Wyłączyłem Upnp.
Wyłączyłem SIP.
Odkliknąłem na karcie oszczędność energii.
Sprawdzałem pingi na kanale 13 i nie było problemów.
Dodałem wyjątek utorrenta do zapory win i antywira.
Nie mam opcji firewall na routerze, więc tam nic nie mogłem ustawić, ale trzymając się tezy, że to utorrent, to nie wiem, co mogę zrobić, by dać go do wyjątków w routerze, skoro brak tych ustawień.
Wgrałem sterownik karty.

Teraz nie będę używał utorrenta i zobaczę, czy będzie się rozłączał.
Co mogę jeszcze sprawdzić?
Nie wiem, czy kupienie nowego routera coś da? Innej firmy?
Bo np. kolega ma tp-linka i tam też mi się zdarzało zrywanie połączenia (neostrada), ale wcześniej miał np. Pentagrama i nigdy nie miało to miejsca. Podobnie na wcześniejszym moim mieszkaniu, gdzie też był Netgear przez 4 lata nie było żadnej sytuacji zerwania łączności.

To tyle. Będę wdzięczny za pomoc, bo już nie wiem, co mam sprawdzać.