Netia 1mb zamiast 2mb

Witam, mam następujący problem. Zamówiłem w Netii jakiś czas temu usługę 2mb. Miała wejść w życie z początkiem kwietnia. Jak dotąd mam cały czas tylko 1mb. Dzwoniłem z tym do biura obsługi i oni twierdzą, że udostępniają mi łącze o szybkości 2mb. U mnie na kompie cały czas szybkość łącza widnieje jako 1,3Mb/s. Myślę, że to może być jakiś problem u mnie tylko nie wiem jak mu zaradzić. Mianowicie czy jest jakaś opcja przestawienia tego 1,3Mb/s na więcej? Dodam, że teraz jak ściągam próbny plik 10mb to prędkość utrzymuje się na poziomie 220kbps przez kilka sekund po czym spada do 135kbps (maksymalnie tyle zaobserwowałem). A może mój modem Sagem F@ST jest niewystarczający? Poradzicie mi co z tym fantem zrobić?

Dzięki i pozdrawiam

Jeśli modem synchronizuje się na tej prędkości, to pewnie portu nie przestawili na nową prędkość. Ty sam nic w tej sprawie nie zmienisz, musisz dzwonić ponownie. Być może jak dzwonisz, to konsultant/konsultantka sprawdza wszystko od strony formalnej i dlatego wszystko jest wg. nich ok. Pamiętaj, że netia często działa na infrastrukturze TP, stąd mogą być różne nieporozumienia.

No tak, ja mam internet na liniach TP… Będę musiał przedzwonić do nich raz jeszcze (który to już raz - nie wiem nawet…). Mam jeszcze pytanie na jakiej prędkości synchronizuje się 2mb? Czyżby 2,6Mb/s?

Na 100% będzie się synchronizować na trochę więcej niż równe 2Mb/s, ale czy na 2,6 tego nie jestem pewien. Zdaję sobie sprawę, że niestety w takich sprawach trzeba się często namęczyć, ale innego wyjścia nie ma, niech ci wyślą montera.