Co do logowania Dwa kliknięcia i po robocie, no wiadomo że by było lepiej bez ale jakoś mi to nie przeszkadza.
Kabel jest ale z 2m .
Z każdego końca musisz mieć RJ-11.
Co do logowania Dwa kliknięcia i po robocie, no wiadomo że by było lepiej bez ale jakoś mi to nie przeszkadza.
Kabel jest ale z 2m .
Z każdego końca musisz mieć RJ-11.
Dostarcza pewnie:P
Mi to przeszkadzało i do tego często rodzice nie wiedzieli jak włączyć neta a tak nic nie trzeba włączać bo jest włączony:P
a plus routera to dużo opcji konfiguracji
przy modemie nie masz żadnych:P
Oczywiście nie dyskutuję nad wyższością modemu nad routerem bo tak nie jest.
Tylko mówię że skoro nie potrzebny??
A co do zajmowanego portu USB to będzie wolny ale za to kolejne gniazdo w listwie już nie
.
Hehe 2m. kabla to mi nie wystarczą, trzeba o wiele więcej, pewnie około 20m, wiec będzie trzeba kabel modyfikować na potrzeby modemu na przewód z dwoma końcówkami RJ-11, chyba, że wezmę router to końcówki RJ-45 mogły by pozostać, chyba że się mylę ;p
Router też musisz połączyć z gniazdem telefonicznym kablem z RJ-11. A dopiero od routera do karty sieciowej kabel z RJ-45.
Czyli łączysz krótkim RJ-11 z zestawu, a potem ciągniesz do kompa RJ-45.
Właśnie tak myślałem, wiec będę kombinował nad kupnem routera tyle, że będzie trzeba go skonfigurować, jakaś instrukcja konfiguracji routera jest dostarczana od Netii?
Jeśli kupisz ten od Netii to pewnie będzie .
Powinna:)
Dużo konfigurować nie trzeba wpisujesz dane do logowania + dla sieci wifi ustawiasz szyfrowanie na wpa2 i ustawiasz hasło
może jeszcze coś tam ale to taka podstawowa konfiguracja aby ci net działał i nikt ci się do sieci nie podpiął
Na stronie Netii piszą, że konfiguracja routera przebiega automatycznie około 5 min, wiec problemu nie będzie ;p
Ten od Netii - pewnie wystarczy wpisać login i hasło do usługi. No i hasło do zabezpieczenia sieci wi-fi.
Przy routerze kupionym samodzielnie, konfiguracji też nie jest dużo.
Kabel telefoniczny zakończony RJ-11 kupisz pod wymiar bez problemu w sklepie elektrycznym albo elektronicznym.
W czasie składania zamówienia o usługę możesz poprosić o modem. Nie pamiętam czy się kaucję jakąś płaci, ale chyba tak.
Modem tak naprawdę w środku posiada router i switch na 4 porty. Zarządzanie przez przeglądarkę (jak to routery mają w zwyczaju). Masz dodatkowo dostęp do parametrów sygnału z centrali, możesz zalogować się do usługi noIP (albo jakiejś podobnej jeżeli jest Ci to potrzebne). Takie opcje mam w swoim modemie Zyxel (modelu dokładnie nie pamiętam).
Odwrotnie Router zawiera w środku modem i switch na 4 porty. No i poza tym sam router, bo inaczej nie robiłby NAT-u.
Pewne pytanie chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie, czemu użytkownicy internetu z Netii, np. 2 Megabity/s, z parametrami dla download’u: 2 Megabity/s i Upload’u: 512 kilobitów/s,
maja download do 2 megabajtów/s i upload do 512 kilobajtów/s ?? Przecież 1 Bajt = 8 Bitom i download powinien wynosić max 256 KB/s, a upload max 32 KB/s .
Jest ktoś w stanie jakoś to sensownie wyjaśnić??
w 2 mb pobierasz do 256 kb /s a wysylasz do 32 kb/s jest tak poniewaz lacza sa asynchroniczne tak jest w laczach na kablach telefonicznych tp,netia itp.
pakierhakierxd jak pytałem jakiś czas temu czy, gdy miałeś neta z Netii 2 Mbit/s ściągałeś z prędkością 2 megabajty/s to odparłeś, że tak…
ściągałem z 256 kb/s max
teraz na 6 mb/s ściągam 700-800 max
Jakoś źle mnie zrozumiałeś albo ja źle napisałem:P
Moje pytanie do ciebie:
Twoja odpowiedz:
Małe nieporozumienie ;p
Źle zrozumiałem:P
napisałem jak wychodzi mi w speedteście