Netia kombinuje

Witam.

Jakieś pół roku temu podpisałem umowę z Netią na internet 20 Mb/s i w zasadzie wszystko było ok, poza tym, że od czasu do czasu internet zrywało, trzeba było do nich zadzwonić, a oni wieczorem wysyłali sms’a, że problem został rozwiązany. Internet działał bez zarzutu przez kolejne 2 miesiące…

Ostatnio miała miejsce masowa awaria (Podkarpacie) i od tego czasu zaczęły się problemy. Internet zaczął mi się rozłączać, więc dałem znać do Netii, przyszedł technik i stwierdził, że tu może niepoprawnie działać to 20Mb/s i pytał czy wobec tego chce zmniejszyć na 10. Ja się nie zgodziłem. Następnego dnia patrze, a ja mam 10Mb/s (nawet nie). Dzwonie do Netii, oni, że się tym zajmą, przyszedł technik, stwierdził, że wszystko jest ok, tylko daleko od centrali. No ale dalej mam 10.

Dzwonię dzisiaj, dowiedziałem, się, że już nagle postanowiono za mnie, że będę miał 10 bo zmieniły się warunki i że mnie do reklamacji może przyłączyć.

Powiedzcie mi, co mam zrobić? Wiem, że oni kręcą i mam ochotę żądać, żeby podłączyli mi 20, bo chyba mam takie prawo. Czytałem trochę o ich kombinacjach itd. ale nie znam się na tym i nie wiem co zrobić. Tym bardziej, że to 10Mb/s raz jest a częściej 8/9

Prawdopodobnie mógłbym rozwiązać umowę nawet, ale bardziej zależy mi na przywróceniu prędkości 20

1. w umowie na bank masz magiczne słówko DO 20 mega, do 10 itd. max Ci nikt nie zagwarantuje - przynajmniej nie za takie pieniądze.

2. mogli popodpinać trochę osób i teraz patrz pkt.3

3. …z pustego i Salomon nie naleje ;-p

Możesz rozwiązać umowę.

Zadzwoń do Orange i zapytaj czy była by w twojej lokalizacji możliwość 20 Mb bo Netia zrobiła tak. Podgadujesz kapkę, a jeżeli potwierdzi że w twoim rejonie jest możliwe 20 Mb to zadzwoń do Netii. Podgadaj że w Orange oferują 20 i oni nie widzą problemu i jesteś zainteresowany zerwaniem rozwiązaniem umowy z powodu zaniżenia prędkości. Pokombinuj i pobajeruj ja tak załatwiałem łącze u siebie bo według nich wszyscy sąsiedzi mogli mieć Internet, a ja nie :P.

No chyba że nawet TP / Orange powie Ci nie bo linie nie wytrzymają. Wtedy jesteś uziemiony.

Przeczytaj dokładnie umowę => i reklamuj.

Sprawa wygląda tak - jeżeli oni postanowili że warunki techniczne nie pozwalają na stabilne 20mb tylko na 10mb to mogą Ci obniżyć prędkość zmniejszając odpowiednio abonament, ale Ty możesz zerwać umowę bez żadnych konsekwencji ponieważ zmienili de facto treść umowy w trakcie jej trwania na niekorzystną dla Ciebie. Potem możesz z nimi podpisać nową umowę ale oczywiście na nowych warunkach. To że masz 8/9mb zamiast 10 niestety jest normą - zależy to od możliwości technicznych łącza, obciążenia itd - każdy operator informuje że zaoferuje Ci szybkość DO 10mb, ale też czasem jest aneks że 10mb w rozumieniu umowy to 10*1000kbps a powinno być 1024kbps więc już tylko na tym przeliczniku masz stratę… aaaa… szkoda gadać - generalnie jak zostajesz na tej umowie a Ci obniżyli szybkość to muszą obniżyć abonament. Jeżeli Ci to nie pasuje i chcesz do innego operatora to powołując się na przepisy które mówią że zmiana umowy na warunki dla Ciebie niekorzystne w trakcie trwania umowy powoduje że możesz wypowiedzieć umowę bez konsekwencji. Wariant że masz 10mb a płacisz jak za 20 i nie możesz zerwać umowy w oczach prawa nie istnieje więc czegoś takiego nie mogą Ci wcisnąć.

WAŻNE!: żeby wypowiedzieć umowę bez konsekwencji i mieć dobry podkład papierowy musisz mieć starą umowę (tą na 20mb) i pismo informujące że masz zmniejszoną dwukrotnie szybkość.

Powiem ci tak ja bym się wstrzymał z rozwiązywaniem umowy bo jeżeli była poważna awaria to oni jej tak szybko nie usuną bo nie ma takiej fizycznej możliwości. A jeżeli ci obniżyli prędkość to na 100% ze względów czysto technicznych . Pracowałem kiedyś w tepsie to wiem coś o tym a nie będę się tu rozpisywał co i jak bo i po co ? Ci co się znają to wiedzą o co chodzi a ci co się nie znają to nie zrozumieją zagadnienia .

Co do Orange czy innych usługodawców to co myślisz że jest tak różowo ? Walą ceny za jakieś śmieszne prędkości takie że mózg się lansuje zresztą pochodź po ich stronach to sam się przekonasz.

Mnie Netia czasami też wkurza ale jakoś muszę się z tym pogodzić bo niema dla niej lepszej alternatywy.

mozesz miec intternet od 2mb do 6mb do 10mb i do 20mb

jeżeli masz na łaczach TP to jezeli TP/Orange nie zezwoli na poszczenie 20mb to MUSISZ mieć 10mb

i tak to jest jak sie działa na nie swoich łaczach tylko dzierżawionych

Kurcze, no dzięki za odpowiedzi, chyba faktycznie pozostaje mi się z nimi potargować o abonament. Przedzwonie oczywiście do Orange i popytam o możliwości. Zastanawiam sie jeszcze. Jak długo taką awarie się naprawie, tzn. ile moze potrwać przywrócenie pełnej przepustowości łącza.

Zobaczcie też ciekawą rzecz. Gdyby nie to, że odczułem wolniejszy internet, to dalej myślałbym ze mam 20. Nawet nikt tam u nich nie pomyślał, żeby mi dać znać o tym… to jest oszustwo po prostu…

zerknij na tematy tu :slight_smile:

http://forum.neostrada.info/index.php

http://blog.netia.pl/