Witam. Walczę z tym tematem już dłuższy czas. Wcześniej miałem Orange + ten sam TPLink, teraz mam Netię. Wcześniej chodziło wszystko bez problemu, udało mi się połączyć oba te urządzenia. Cellpipe było AP, a TpLink Client.
Aktualnie mam ustawione:
NETIA: IP 192.168.1.2 DHCP 192.168.1.3-1.19
TPLINK: 192.168.1.20 DHCP OFF
WIFI bez haseł itd. Na NETIA SPOT urządzenie widnieje jako połączone, mogę się zalogować na TPlinka używając wifi z NETIA.
Problem polega na tym, że nie działa mi Wifi na TPlinku. Brak połączenia z netem i nie pobiera adresów DHCP.
Na tplinku jest wyłączone DHCP. Na NETIA SPOT masz adresację od 1 do 19, a tplink ma adres 20 z poza puli dhcp NETII. Na tplinka mogę się zalogować poprzes siec netii, albo poprzez sieć tplinka po wpisaniu na sztywno adresu IP.
Jak router to musisz mieć włączone DHCP po stronie LAN, a po stronie WAN wyłączyć(to już masz zrobione) w przeciwnym wypadku adresów nie dostaniesz bo router(tplink) nie przepuszcza DHCP z netiaspota bo to router(tplink) ma za to odpowiadać i tego nie przeskoczysz.
Standardowo jest wyłączone DHCP po stronie NETIA SPOT? Coś tam grzebałem … i wydaje mi się, że może być włączone. Trochę skomplikowane to menu dla mnie. Zaraz będę kombinował z twoimi ustawieniami, może się w końcu uda.