Netia Spot + TPLink

Witam. Walczę z tym tematem już dłuższy czas. Wcześniej miałem Orange + ten sam TPLink, teraz mam Netię. Wcześniej chodziło wszystko bez problemu, udało mi się połączyć oba te urządzenia. Cellpipe było AP, a TpLink Client.

Aktualnie mam ustawione:

NETIA: IP 192.168.1.2 DHCP 192.168.1.3-1.19

TPLINK: 192.168.1.20 DHCP OFF

WIFI bez haseł itd. Na NETIA SPOT urządzenie widnieje jako połączone, mogę się zalogować na TPlinka używając wifi z NETIA.

Problem polega na tym, że nie działa mi Wifi na TPlinku. Brak połączenia z netem i nie pobiera adresów DHCP.

Daniel

Czy DHCP na TP-LINKu po stronie LAN jest włączone?

Czy sieć LAN pokrywa się z WAN? (to znaczy czy tu i tu jest 192.168.1.x bo tplink tego nie lubi i zmień lana na coś innego np 10.0.0.x).

Czy ustawienie ręcznie adresów na laptopie pozwala zalogować się na TPlinku od strony wifi ?:slight_smile:

Na tplinku jest wyłączone DHCP. Na NETIA SPOT masz adresację od 1 do 19, a tplink ma adres 20 z poza puli dhcp NETII. Na tplinka mogę się zalogować poprzes siec netii, albo poprzez sieć tplinka po wpisaniu na sztywno adresu IP.

Ten tp link to router czy access point?

Jak router to musisz mieć włączone DHCP po stronie LAN, a po stronie WAN wyłączyć(to już masz zrobione) w przeciwnym wypadku adresów nie dostaniesz bo router(tplink) nie przepuszcza DHCP z netiaspota bo to router(tplink) ma za to odpowiadać i tego nie przeskoczysz.

Standardowo jest wyłączone DHCP po stronie NETIA SPOT? Coś tam grzebałem … i wydaje mi się, że może być włączone. Trochę skomplikowane to menu dla mnie. Zaraz będę kombinował z twoimi ustawieniami, może się w końcu uda.

Daniel

Nie ruszaj netiaspota!

Zrozum routery(tplink) nie przepuszczają zewnętrznego DHCP(w Twoim przypadku netiaspota).

Więc skoro z netiaspota możesz wejść na tplinka to jest dobrze ustawiony.

Skoro do tplinka możesz wejść po wifi tplinka przy ręcznych adresach to też jest OK tylko:

Wejdź na TPLINKA do menu DHCP i sprawdź czy jest DHCP Server: zaznaczone jako ENABLE jak nie to daj ENABLE i zatwierdź.

I tyle :slight_smile:

Wszystko nic … nie działa i już :confused:

Zrestartowałem ustawienia netiaspot. Ma DHCP 1.1 do 1.253 IP net 1.254 tplink ma 192.168.1.20 i DHCP enable 1.100 do 1.200.

D.

Już po raz kolejny Ci pisze zmień podsieć TP-Linka po stronie LAN na inne niż 1.xxx czyli te 1.100 do 1.200 zmień na 2.100 do 2.200 np :slight_smile:

Też tak robiłem, ale wtedy tplink nie łączy się z netiaspotem. Nie ma go na pierwszej stronie połączonych urządzeń…

Daniel

To znaczy, że przestawiłeś WAN, a nie LAN.

Podaj model tego tplinka bo widzę, że nie dojdziemy do sedna sprawy :slight_smile:

TL-WR741N / TL-WR741ND

1. Network > LAN > IP Address > 10.0.0.1 SAVE

Połącz sie na nowo :slight_smile:

1. Network > WAN > WAN Connection Type > STATIC IP

IP Address: 192.168.1.10

Subnet mask : 255.255.255.0

Gateway: 192.168.1.254

DNS 1 i 2 zostaw puste lub podaj np 194.204.152.34/80.50.50.50 następnie SAVE.

1. DHCP > DHCP Settings > DHCP Server ENABLE

Default Gateway: 10.0.0.1

SAVE

Podłącz się pod wifi tplinka

Musi działać od tej chwili :slight_smile: