NetiaSpot a TP-LiNK WR340G

Witam,

Wiem że są dziesiątki takich tematów w google i wszędzie.

Niestety każdy z nich opowiada o jakimś innym problemie z którym się nie identyfikuje.

Cały dzień od rana szukam i szukam.

Co jest irytujące że pod podaną frazą nie da się znaleźć swojego problemu.

Napiszę krótko:

Mam NetiaSpot i komputer stacjonarny na parterze.

Mieszkam w domu i na piętrze nie ma zasięgu.

Posiadam również Tp-Link wr340G

Teraz jak najprostszym sposobem zrobić tak żebym miał internet na piętrze ?

potem będę zadawał dalsze pytania

Dzięki,pa

Ten netiaspot ma opcję wifi bridge, jeśli tak, to mógłbyś zmostkować oba routery i poszerzyć zasięg wifi.

to już jest jakaś podpowiedź, czy możesz mi powiedzieć jak to zrobić ? i czy tego tp linka trzeba podłączyć wtedy do netiaspota kablem czy nie

EDIT@

po ciężkich bojach znalazłem co i jak, wszystko zrobiłem według instrukcji i nagle utraciłem połączenie z internetem

tzn netia spot działał na “bridżu” no ale tp link i tak mi nie odbierał sygnału…

trochę się rozczarowałem bo z tego wynika

że nie można mieć dwóch routerów bo mi nie będzie działał ten komputer stacjonarny na dole

nawet jeżeli wszystko dobrze skonfiguruje

tyle się dzisiaj naczytałem a jedyne do czego doszedłem to to że nie jest możliwe podłączenie takie o jakie mi chodziło - netia spot działający na dole i wifi z tp linka na piętrze

, no cóż mam nadzieje że inni googlowicze to znajdą

dobranoc

Włączyłeś w tp-link’u “Enable Bridges” (Wireless -> Wireless Settings) i podałeś mac netiaspot’u (w nim też musiałaby być taka funkcja) w pierwszym polu z 6-ciu, jakie się pokażą. Taki bridge robi się bezprzewodowo.

Jeśli “mostu” się nie da zrobić, zawsze zostaje podpięcie tp-link’a pod ten netiaspot kablem, czy to “gołym” (skrętką, bezpośrednio), czy gniazdkami (n-metrów kabla, dwa gniazdka podtynkowe eth., jedno gniazdko montujesz gdzieś na parterze, niedaleko routera netii, drugie na piętrze…).

…to jest dla mnie trochę zbyt skomplikowany język.

Wiesz ten tp link też jest tak mało zrozumiale opisany. Na płycie nie ma instrukcji jak go konfigurować bez płyty.

A żeby go w ogóle zainstalować to muszę znosić laptop żeby podłączać go do NiiS.

Przy instalacji wymagany jest podłączony kabel do laptopa czy kompa. Inaczej wyskakuje że źle podłączyłęm zestaw.

Ja naprawdę jestem zielony w te klocki i kabelki… głowa puchnie a im mniej mi się udaje tym mniej mam chęci.

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś prostego urządzenia które umieścił bym pośrodku domu żeby sygnał z dołu brało do góry.

Założyłem taki wątek.

To jak zrobić bridża to już wiem- udało się Sukces!

Tyle że będzie brak neta na dole