to już jest jakaś podpowiedź, czy możesz mi powiedzieć jak to zrobić ? i czy tego tp linka trzeba podłączyć wtedy do netiaspota kablem czy nie
EDIT@
po ciężkich bojach znalazłem co i jak, wszystko zrobiłem według instrukcji i nagle utraciłem połączenie z internetem
tzn netia spot działał na “bridżu” no ale tp link i tak mi nie odbierał sygnału…
trochę się rozczarowałem bo z tego wynika
że nie można mieć dwóch routerów bo mi nie będzie działał ten komputer stacjonarny na dole
nawet jeżeli wszystko dobrze skonfiguruje
tyle się dzisiaj naczytałem a jedyne do czego doszedłem to to że nie jest możliwe podłączenie takie o jakie mi chodziło - netia spot działający na dole i wifi z tp linka na piętrze
, no cóż mam nadzieje że inni googlowicze to znajdą
Włączyłeś w tp-link’u “Enable Bridges” (Wireless -> Wireless Settings) i podałeś mac netiaspot’u (w nim też musiałaby być taka funkcja) w pierwszym polu z 6-ciu, jakie się pokażą. Taki bridge robi się bezprzewodowo.
Jeśli “mostu” się nie da zrobić, zawsze zostaje podpięcie tp-link’a pod ten netiaspot kablem, czy to “gołym” (skrętką, bezpośrednio), czy gniazdkami (n-metrów kabla, dwa gniazdka podtynkowe eth., jedno gniazdko montujesz gdzieś na parterze, niedaleko routera netii, drugie na piętrze…).