Witam, dalem sie wciagnac w kampanie newsletter (znaczy ktos mi zlecil jej stworzenie), Xhtml, css nie ma problemu… Ten jednak zaczyna sie w momencie analizowania innych newsletterow ich kodu, oraz danych dotyczacych spamu. Mam tutaj na mysli:
-mowia iz nalezy uzywac tylko tekst w kodzie (co nie jest trudne), we wszystkich przypadkach byl to jednak kod dalece niesymantyczny z
-co z forma graficzna takiego maila? Czy jesli bedzie duzo obrazkow to automatycznie taki Yahoo messanger albo Hotmail wezmie to za spam? (nie mam tu na mysli newslettera w formie jenego gifa czy jpg-a).
Przede wszystkim pisząc newsletter w (x)html musisz nastawić się na wiele problemów. Swojego czasu pisałem taki mechanizm i sobie dużo włosów nawyrywałem. Każda poczta inaczej interpretuje takie wiadomości. Na przykład gmail ignoruje style CSS, dlatego trzeba specjalnych zabiegów, aby wyświetlić dane style w treści maila. Wiele poczt ignoruje obrazki, jeśli pochodzą ze zdalnego serwera, dlatego obrazki powinny być bezpośrednio w mailu (w załącznikach). Po za tym każda poczta na swój sposób wyświetla wiadomości html. Dlatego też ilość kodu należy ograniczyć do minimum. Nie będzie to na pewno taki sam design jak design serwisu, z którego newsletter pochodzi. Zobacz na allegro i mejle od allegro. Proste w formie a ładne i sympatyczne. Jeślibyś nie wiadomo co dał w tym mejlu (chodzi o kod) to każda poczta inaczej by to pokazała. I dlatego stosuje się tu często tabele, gdyż one są w pewnym stopniu “stałe w wyglądzie”… kurcze… nie wiem jak to powiedzieć. Z resztą, jak ten sysyem będziesz robił, zobaczysz w praktyce do czego zmierzam.