Albo masz aktywny VPN od „Energy Company”, jedynie VPN stara się tak dobierać DNS-y by nazwa firmy nie zdradzała tego (trzeba by zrobić listę DNS-ów powiązanych z danym VPN/regionem na jaki VPN maskuje).
Dla przykładu SurfShark używa DNS-ów od:
Datacamp Limited
M247 Ltd
Keminet SHPK
Host Universal Pty Ltd
TIER-NET
PERFORMIVE
Data Center Experts LTD
Digital Energy Technologies Ltd.
A.b Internet Solutions
Packet Exchange Limited - ten jest niestabilny u mnie
Jakbyś miał router, który obsługuje DoH/DoT to byłoby to bezproblemowe przekopiowanie i wklejenie linku. W przypadku wpisania na sztywno tak jak to zrobiłeś - musisz mieć powiązany adres IP.
Wymaga to DDNS.
Naprawdę łatwiej będzie zainstalować dedykowaną aplikację i wpisanie swojej konfiguracji albo ograniczenie NextDNS do przeglądarki. Od Windowsa 11 DoH będzie wspierany domyślnie w ustawieniach systemowych.
Pod Windowsem mam to.
Zainstalowałem ten program, wpisałem ten ID i mam w ustawieniach „started”:
Teraz co, w ustawieniach Tenda Nova (aplikacja Tenda WI-FI) przywrócić automatyczne DNS? Co np. ze smartfonem na Androidzie i Ubuntu? Mam Dual boot.
Na Androidzie pobrałem aplikację NextDNS ze Sklepu Play. Dodałem dla testu jakąś stronę do zakładki „Blokady” na stronie NextDNS i strona przestała się wczytywać - blokada działa, ale tylko na telefonie. Na komputerze nie, czyli to NextDNS na kompie (Windows) nie działa przez to całe Digital Energy… Co to kurde jest?