Potrzebuję przenieść ustawienia NexusFont ze starego lapka z Windows 7 na nowy z Windows 11, bo inaczej będę musiała od nowa segregować wszystkie fonty, co by mi pewnie zajęło z miesiąc Ogólnie całe „drzewo” folderów z czcionkami mam niby przeniesione 1:1, ale problem w tym, że na Win11 zamiast dysku D, mam dysk B oraz jest też inna nazwa użytkownika, więc ścieżki nie będą się zgadzać Jak sobie z tym poradzić? Może trzeba edytować ścieżki w jakimś pliczku?
Nie wiem też, czy wystarczy tylko przenieść folder z katalogu użytkownika, czy też jakieś pliki z folderu instalacyjnego? Dziwne, bo u mnie na starym lapku są jakby 2 foldery instalacyjne: w Program Files i drugi w Program Files (x86)
Również nie wiem, czy pobierać wersję instalacyjną 2.7.0 czy wersję portable 2.7.1, bo na starym lapku mam wersję instalacyjną 2.6.2. A może powinnam najpierw zaktualizować go na tym starym lapku do 2.7.0?
Pobierz portable i wygraj pliki do idp. Folderu. Program nie ma opcji importu, eksportu, kopii tego?
Ale które pliki i co z tymi ścieżkami? Przecież program ma zapewne zapisane w ustawieniach ścieżki do konkretnych czcionek, które są w różnych folderach na dysku D, a teraz te ścieżki będą inne, bo zamiast dysku D, będzie B. I dlaczego lepiej portable?
BTW, jednak na wszelki wypadek zaktualizowałam program na Windows 7 do v.2.7.0, więc może lepiej będzie zainstalować taką wersję?
Włącz NexusFont na tym starym komputerze.
stuknij ctrl+A, by zaznaczyć wszystkie zainstalowane fonty.
Potem opcja „Kopiuj do folderu” w menu „Edycja”.
Skopiuj to do np. pendrive’a.
Potem przydałaby się opcja importu i instalacji z innej lokalizacji/
No pliczki to pliczki.
A czy ten program ma funkcję eksportu ustawień (sortowania) aby potem z automatu zrobić tak samo jak lubimy ?
@blumberplumber Matko, co ty pleciesz? Przecież to jest opcja kopiowania wybranych czcionek do wyznaczonego folderu, np. gdy chcę wybrane czcionki skopiować do folderu wybranego programu graficznego, bo np. w GIMP mam tak ustawione, że program nie używa czcionek zainstalowanych, tylko te, które są w jego folderze, bo tak mi wygodniej. Co to ma wspólnego z przenoszeniem ustawień na inny system i urządzenie?? Nie masz chyba pojęcia o działaniu tego programu
Ja nie chcę przenosić czcionek, bo one wszystkie już są na tym nowym laptopie dawno przeniesione.
Program tworzy wirtualne zbiory czcionek (niezainstalowanych), do których są podpięte czcionki z różnych folderów na dysku D. Niektóre fonty należą jednocześnie do dwóch lub nawet trzech zbiorów. A tych zbiorów jest kilkanaście. Jeśli nie uda mi się przenieść tych powiązań, to będę musiała segregować tysiące fontów od nowa. A problem w tym, że na nowym lapku te foldery z czcionkami znajdują się na dysku B, nie na D, jak w tym starym, więc ścieżki do nich będą inne
Przecież tłumaczę, że na nowym lapku ścieżki do czcionek będą inne, bo zamiast dysku D, będzie B.
I nie, nie ma takiej opcji
No dość głupia odpowiedź, bo szukam pliku, który odpowiada za powiązanie poszczególnych fontów ze zbiorami, do których są wirtualnie przypisane.
Mam plik z listą tagów (bo fonty poza tym, że są pogrupowane w zbiory, to niezależnie od tego są jeszcze otagowane), gdzie właśnie są ścieżki do każdej czcionki oznaczonej wybranym tagiem, ale nie znajduję pliku odpowiedzialnego za poszczególne zbiory. Nie wiem zresztą także, czy zmiana D na B w ścieżkach, które znajdują się w owych pliczkach, na pewno pomoże i te tagi zostaną prawidłowo przypisane…
W folderze Roaming → NexusFont mam takie pliki:
Przeglądałam ich zawartość, ale nie ma tam tych zbiorów, a folder backup jest pusty
w library.xml zapisuje info co do zbiorów i bibliotek
taki przykładowy bo pierwsze na oczy widzę program to zapodałem aby oblukać:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<library>
<groups>
<group name="testowa" expanded="false">
<folder>D:\temp</folder>
<folder>D:\temp_2</folder>
</group>
</groups>
<sets>
<set name="zbior testowy">
<font>D:\temp\Doggart.ttf</font>
</set>
<set name="zior testowy 2">
<font>D:\temp_2\Elementarz.ttf</font>
</set>
</sets>
</library>
@betmariss hmm, no to nie lepiej zmienić litery partycji z B na D? Tylko jeśli tam masz jakieś programy, może być różnie, ale zawsze można wrócić.
Zarządzanie dyskami trzaby otworzyć;
Potem PPM na dysku B
Wybierasz „Zmień literę dysku i ścieżki”
Potem „Zmień”
Wybierasz D i OK. Potem restart i zobacz. Jeśli cyrki powstały, to wracasz do B.
Tak, mam tam programy, to raz, a dwa, to od początku chciałam mieć D, ale niestety system preinstalowany i domyślnie dysk D był już zajęty chyba przez partycję odzyskiwania czy coś tam. Niestety nie pomyślałam wtedy, że może z tego taki problem wyniknąć, a teraz to bym sobie mocno napsuła zmianą nazwy, bo tego nowego lapka używam już od dłuższego czasu. Po prostu nie zainstalowałam jeszcze tego NexusFonta, bo nie był mi przez ten czas potrzebny
Faktycznie. Już przeglądałam ten pliczek, ale strasznie tam było dużo treści i przegapiłam te nazwy zbiorów.
To teraz pytanie, jak go edytować i czy zmiana D na B w ścieżkach rzeczywiście przywróci te wszystkie ustawienia? Czy mogę po prostu otworzyć go w Notatniku i użyć opcji zamiany?
Powinno być OK.
@blumberplumber Hmm, spojrzałam teraz do zarządzania dyskami i w sumie to jakoś dziwnie u mnie wygląda i litera D wydaje się być przypisana do CD-ROM 0 DVD. Poza tym są jeszcze dwie ukryte partycje bez litery: Partycja systemowa EFI i Partycja odzyskiwania.
Zapamiętałam tylko, że na samym początku był jakiś problem z przydzieleniem litery D i nie dało się tego zrobić w prosty sposób, bo była już przydzielona do innej partycji, więc nie chciało mi się już tego drążyć i po prostu oznaczyłam literą B (jakoś nie pomyślałam wtedy o NexusFont, bo go w tamtym czasie akurat mało używałam i nie skojarzyłam, no niestety, łeb nie komputer ). Natomiast programy mam zainstalowane na C, ale nie wiem, czy któryś z nich nie ma już w ustawieniach jakichś ścieżek do zasobów na B, a wtedy zmiana litery by mu namieszała. Jest tych programów trochę i musiałabym każdy po kolei sprawdzać, czy działa w nim wszystko prawidłowo, a to by było zbyt żmudne