Nie chce sie uruchomić komputer


(Filip336) #1

Podczas uruchamiania komputera pojawia sie czarny ekran(jest tam napisane Intel® Celeron® CPU, 2,40Ghz). , po którym normalnie nastę puje dalsze uruchomienie systemu. I tak już pozostaje i nie reaguje na żadne klawisze. Po zresetowaniu juz wszystko otwiera sie bez problemu.

Dodam,ze nie zawsze "zacina" sie we wspomnianym miejscu. I nie wiem,co jest powodem podobnych problemów.


(Christophorus) #2

Sprawdź czy w BIOSIE wykrywa poprawnie wszystkie napędy. Ja miałem identyczne zacinanie gdy włożyłem dodatkowo twardziela od kumpla. Pierwotnie miałem wykrywanie dysku "auto" i wtedy się zacinało. Gdy zmienilem z "auto" na "user" komp odpalił bez problemu.


(Filip336) #3

A jak to sprawdzić,aby nic nie zepsuć? :oops:

Dodam jeszcze,że komputer jest składany,wiec może nie wszystko jest ustawione tak,jak trzeba(skoro taki problem sie pojawił). Jeśli to moze coś wyjaśnić podam jakieś dane:

Płyta główna:

Typ procesora Intel Pentium 4E, 2400 MHz (4.5 x 533)

Nazwa płyty głównej ASRock P4I45E (4 PCI, 1 AGP, 2 DIMM, Audio, LAN)

Mikroukład płyty głównej Intel Brookdale i845E

Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)

Typ BIOS'u AMI (03/12/04)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Magazyn:

Napęd dyskietek Stacja dyskietek

Dysk fizyczny Maxtor 6Y080L0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Napęd dysków optycznych LITE-ON CD-ROM LTN-527T

Napęd dysków optycznych LITE-ON DVDRW SOHW-832S


(Buzu) #4

Powodów może być kilka

>pamięć ram(docisnąć lub wyjąć przedmuchać slot i włożyć)

>problem po stronie baterii na płycie gł.(może obluzowana albo stara)

>namieszane w biosie(podczas uruchamiania naciśnij del,jeżeli nie bardzo kumasz to ustaw optymalne ustawienia którymś z klawiszy F5 lub F6 potem Esc,F10,Yes

pozdro...


(JNJN) #5

Jak jesteś dobry to wejdz do biosu i ustaw na defaults i zobacz.

Nie widze karty grafiki.

Podmień zasilacz na próbe, zobacz karty.wtyczki i sprawdz.


(:: MARIO ::) #6

odpenij cd-romy, nagrywarki, świecidełka, dodatkowe chlodzenie, i zobacz czy wystratuje normalnie, jeśli tak to zasilacz do wymiany :stuck_out_tongue:


(Filip336) #7

Tu jest brakujaca karta:

Ekran:

Karta wideo GeForce FX 5200 (128 MB)

Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)

Akcelerator 3D nVIDIA GeForce FX 5200

Multimedia:

Karta dźwiękowa Intel 82801DB(M) ICH4(-M) - AC'97 Audio Controller

[b-0]

No cóż...to mogłoby sie źle skończyć przy mych umiejętnościach.


(:: MARIO ::) #8

jaki masz zasilacz w kompie ? Marka etc. ?


(Filip336) #9

Zasilacz:

Codegen 300W

model 300X

ATX 2.03 (P4)

nie wiem dlaczego,ale te czynności nie dają żadnych efektów,tzn. komp nie reaguje na nie


(JNJN) #10

Cieniutki zasilacz zmierz jego napięcia jak tu :

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9809

Weż kogoś kto Ci ten bios zresetuje i ustawi, sprawdz podzespoły i prawidłowość montażu.

Przetestujcie pamięć tym:

http://www.goldmemory.cz/


(:: MARIO ::) #11

Rowniez mam takowy zasilacz, ktory efektywnie ma ok. 160W :stuck_out_tongue: i niewyrabia na cfg z podpisu :stuck_out_tongue: