Zmieniłem ostatnio mojego C2D E8200@3,2GHz na i5 4670k@4,3 GHz i nie czuje róznicy ani w pulpicie ani w necie, nawet w grach tak sobie nie ma WOW jakie powinienem czuć po zmianie sprzętu po 6 latach. Czy się wogóle opłaca teraz zmieniać kompa? Coś mi się wydaje, że mój następny procesor będzie już na grafenie bo przyrost wydajności jest znikomy.
A resztę gratów zmieniłeś? Jaka karta, RAM, dysk?
Zmieniłem platformę wiec niewiele zostało to chyba logiczne. Karta 7850, dyski te same WD AAKC. Zero zmiany w necie czy pulpicie, system nowo instalowany. Wniosek jest taki, że C2D nadal starcza.
Ale jakich zmian tam oczekujesz? Procek w sieci i na pulpicie lata sobie na 1.6GHz, odczucie skoku wydajności ma być odczuwalne podczas wykonywania “zaawansowanych prac”, Gdy na przykład grasz BF3, spróbuj zagrać na starej platformie i nowej, ustaw maksymalne detale i porównaj…
Bezsensowny wydatek w takich zastosowaniach.
Chciałbyś odczuć od razu różnicę?
Wystarczyło zamienić dysk systemowy na SSD, o byłby kop niesamowity.
Też mi się wydaje, że to był duży błąd kupować Intela. Chyba sprzedam tego paścia i zaczekam na nowego FXa od AMD nie dość, że szybszy w profesjonalnych zastosowaniach to pewnie Steamroller też będzie już doganiał i5 w grach przynajmniej wycieki o Kaveri tak zapowiadają. No nic spodziewałem się czegoś więcej po tak zachwalanym Intelu i5@4,3 GHZ i 8GB RAMU.
Dalej nie wiem jakiej różnicy się spodziewałeś po przesiadce? Jeżeli programy/explorer działa Ci wolno to jest to wina dysku a nie procesora, co z tego, że masz hiper CPU skoro dysk przy nim dostaje zadyszki.
Życzę powodzenia na FX’ach, problemem AMD w rynku CPU jest to, że jak się za nie biorą to jedyne co im dobrze wychodzi na rdzeniach to rendering, w grach jakoś zawsze są w tyle i obawiam się, że nadal będą, nie ma tu co się spodziewać cudów na kiju…
Tu odpowiedziałeś sobie sam. Zostawiłeś te same dyski to jaką chcesz czuć wydajność ?
Kolejna rzecz. Jaką wydajność chcesz czuć na pulpicie ? Procesor jakoś nie jest bardzo wykorzystywany na pulpicie czy tak samo w internecie. w internecie to zależy od szybkości twojego łącza.
Różnice to ty poczujesz robiąc coś więcej i mocniej go obciążając jak np. grając w nowsze gry gdzie twój stary procesor nie nadarzył by nad grą która potrzebuje więcej mocy.
Co do Amd to kolega @semtex napisał raczej wszystko. tak samo kolega @lukasamd też napisał co warto zrobić by poczuć różnice w działaniu systemu.
Na samą poprawę jakości i wydajności komputera nie wpływa tylko procesor.
Tak samo na poprawę wydajności w samochodzie nie wpływa tylko zwiększenie mocy silnika lecz kilka różnych innych czynników jak np opony.
Taka zmiana platformy miała sens gdy korzystało się z np. przestarzałego 1x(rdzenia) lub 2xCeleron. A tak to do zastosowań internetu, podstaw biurowych nie grywając w wymagające gry nie ma sensu nic zmieniać poza dyskiem na SSD.
Sugeruję sprawdzić chociaż czasy ładowania systemu i gier