Nie czyta mi karty graficznej, monitor się nie włącza


(99TomekPL) #1

Witam, mam taki problem iż kupiłem karte graficzną 

 ale niestety gdy ją podłączam do komputera i włączam komputer to mi jej nie czyta, monitor nie reaguje.

Nie włącza się.

 

Parametry komputera:

System: Windows XP Professional SP2

 

Intel Celeron 2.66 GHz, 2.00GB RAM

 

Stara karta graficzna: GeForce2 MX 100/200

Nowa karta: GeForce GALAXY GF 6600 GT 128MB DDR3, 128 bit

 

Osobie która pomoże w 100% ( tzn. że karta będzie chodziła) podaruje kod steam na gra DIRT 3

 

 

Proszę o pomoc.

 

 

 


(Pawel Aleks) #2

zasilacz odpowiedni ?  stery aktualne ? nie chcę nagrody… jaki stan karty ? 


(99TomekPL) #3

300w, nie instalowalem sterów. ale powinien sie BIOS uruchomic.

Uzywana


(ADR1991) #4

Czy kupując tę kartę miałeś w 100% pewność, że działa? Przetestowałeś przed zakupem?


(Walkiria 84) #5

dodatkowe zasilanie masz podłączone do karty (chyba typu molex)? jaka płyta główna (model, producent)? masz możliwość sprawdzenia karty na innym komputerze?


(JNJN) #6

No to prawdopodobnie uszkodzona.

 

Trzeba sprawdzić na innym kompie, tylko jak znaleźć teraz płytę z AGP?

 

Może jeszcze reset biosu baterią na założonej karcie.


(99TomekPL) #7

Kupowałem ją od Moderatora dobreprogramy.pl Areh.

 

Tak zasilanie jest podłączone, wiatraczek się kręci.

 

Asrock 775i65PE

 

 

???


(JNJN) #8

 

Zrób to.


(99TomekPL) #9

A prościej ? Nie rozumiem.


(JNJN) #10

A jak prościej?  weź kogoś kto kuma i do roboty.


(ADR1991) #11

http://www.youtube.com/watch?v=HvH52bx1aC0


#12

Po pierwsze - nie kupowałeś, tylko dostałeś (pokryłeś tylko koszty wysyłki, które już Ci przelałem z powrotem - dlaczego - wyjaśniłem na PW), po drugie - karta ostatni raz była w komputerze jakieś pół roku temu i wtedy działała, teraz nie miałem na czym jej sprawdzić.

Twój zasilacz to Impet 300W - może tu tkwi problem.

Wywal tą kartę na śmieci i będzie po kłopocie (przynajmniej dla mnie i moja skrzynka z PW odpocznie).


(99TomekPL) #13

Nic nie daje restart biosu.


(JNJN) #14

Czy data i godzina się zresetowała? w biosie?

 

I wszystko masz napisane.


(Kunktator) #15

Te Galaxy to chyba nie za dobre. Mam jedną Galaxy GT610, kupiłem w ciemno bo najtańsza była potrzebowałem tylko wyjścia HDMI, potem poczytałem opinie, że szjasik. Rzeczywiście, mryga mi przy włącaniu niektórych plików wideo, a po zainstalowaniu najnowszych sterowników to wogóle połowę czasu ekran czarny.

Poza tym być może monitor coś szwankuje, ostatnio podłączyłem starego Radeona HD2400 i jeden monitor działa świetnie a drugi czarny ekran (na tym z czarnym inne działają świetnie).

Może kabel inny spróbować, czasem coś nie stykać może, tym bardziej że karta była używana, nie wiadomo jak poprzedni właściciel ją traktował.