Nie da się zainstalować sterowników ATI radeon


(mlodyk196) #1

Witam
Ostatnio zrobilem czystą instalacje Windowsa 10. Wszystko było wyczyszczone. Lecz po uruchomieniu komputera zaczął sie problem a minowicie w żaden sposób nie mogę zainstalować sterowników karty graficznej ATI radeon HD 7760M dochodzi do momentu instalacji sterownika i pokazuje sie niebieski ekran oraz błąd atikmdag.sys . A wiec próbowałem uruchamiać w trybie awaryjnym (wtedy wyskoczył błąd z instalatora ze nie można uruchomić wykrywania karty), próbowałem rownież instalować poprzez Windows update rownież komputer wyłączał sie z niebieskim ekranem. Jedyna aktywna karta jaka była to z Microsfotu. Próbowałem instalacji przez różne programy nic to nie ponagalo a wiec zainstalowałem na nowo win 8.1 (taki był seryjnie) niestety problem dalej taki sam lecz juz nie pojawia sie niebieski ekran z kodem błędu tylko po prostu jest czerny ekran i po chwili sie restartuje system. Jest jakaś możliwość awaryjnego zainstalowania sterownika grafiki chciazby podczas instalacji windowsa ?


#2

Jak się da to włącz tryb awaryjny i z poziomu menadżera odinstaluj sterownik do karty graficznej, po jakieś chwili włączy się ten od Microsoft („standardowa karta VGA”).

Potem przełącz się na normalne uruchomienie systemu i spróbuj po przez menadżer urządzeń zainstalować najnowszy sterownik z strony AMD dla tej karty = opcja zaktualizuj sterownik. Tam wskaż folder z rozpakowanym instalatorem sterowników i menadżer sam powinien odnaleźć odpowiednie pliki.


(Veers) #3

Jaki to laptop ?


(mlodyk196) #4

Cały czas jest aktywna karta VGA i żadnej innej nie ma w pozycjach. Próbowałem przez menadżer urządzeń instalować sterownik lecz taki sam efekt jak przy normalnej instalacji ekran raz mrugnie i zaraz sie wyłącza z błędem takim jak wspominałem. Nawet Windows update wykrywa ze potrzebny jest do tego sterownik ale nie moze go zainstalowac. Przy próbie instalacji framework 3.5 rownież sie tak dzieje
Laptop to Toshiba Satelite L855-156

Pomyliłem sie seryjnie było Windows 8 z update do 8.1 a pózniej aktualizowalem do 10
Lecz 8.1 jak instalowałem automatycznie przypisywało mi klucz z Biosu to samo z 10.


#5

To normalne, bo klucze z 7, 8, 8.1 aktywują 10 (takie ułatwienie przy reinstalacji / przeczenie MS jak ktoś czekał na ustabilizowanie się 10), jak i zaczytywanie klucza z biosu.

Spróbuj może opcji twardego rozładowania, że przytrzymujesz około minuty przycisk power na rozładowanej baterii lub po jej wyjęciu.


(mlodyk196) #6

Była to uszkodzona karta graficzna , temat do zamknięcia