Nie da się zainstalować Win7 na sformatowanej partycji

Witam.

Kupiłem laptopa z zainstalowanym Windowsem 7 Pro x64 oraz dołączoną płytką instalacyjną.

Właśnie po raz pierwszy próbuję przeinstalować system. Sformatowałem partycję C:, a po tym uzyskałem komunikat, że nie można na tej partycji zainstalować systemu. W szczegółach wyświetliło mi się okienko z następującą informacją:

“Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT.”

O co kaman i jak temu zaradzić by dało się zainstalować system na tej partycji?

przy drugiej partycji oraz innej partycji zastrzeżonej przez system(ma ona 200 MB) pojawia się ten sam komunikat (nie były ona formatowane).

Pozdrawiam

Sluuz

Sluuz ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Ściągnąć gparted odpalany z płyty CD i zmienić nim tablicę partycji na GPT.

Usunąć partycję z poziomu instalatora, założyć nową i zainstalować system.

:roll:

Uruchamiamy komputer z płyty instalacyjnej Windows 7. Postępujemy według wskazań instalatora, tak żeby zainstalować system (metoda Niestandardowa).

Ekran “gdzie chcesz zainstalować system windows?”

>>> klikamy Shift + F10 (ja klikam prawy shift, ale to chyba bez różnicy)

>>> wpisujemy diskpart

>>> wpisujemy list disk (polecenie wyświetla listę dysków)

>>> wpisujemy select disk 0 (wybieramy dysk 0)

>>> wpisujemy clean (czyści dysk) czyli wszystkie partycje powinny zostać usunięte. Efekt - powinno być nieprzydzielone miejsce o wielkości całego dysku.

>>> wpisujemy convert gpt

Pomoc do diskparta i polecenia convert - wpisujemy convert /?

Dlaczego tak się dzieje ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table

Wzrastające pojemności dysków wymusiły zmianę organizacji tablicy partycji

@kazuldur:nie użyłem gparted bo z jakichś powodów obrażał się na mnie tuż po jego uruchomieniu

@SilberPunkt:z tym też był problem. sformatowaną partycję C: usunąłem.

na jej miejsce instalator nie mógł zrobić partycji większej niż 6GB.

tak więc nie mogłem utworzyć żadnej partycji na której da się zainstalować win 7.

trzeba było wejść do biosa i w opcjach bootu wyłączyć UEFI

po tym dało się zrobić partycję o pożądanej wielkości i wszystko poszło jak z płatka.

thx za odp.

temat do zamknięcia

pozdrawiam

Sluuz