Nie dział przedni panel w komputerze HP


(Jedras2009) #1

Witam, problem jak w temacie. Po zmianie systemu z XP na Win 7 przestał działać panel przedni. Tzn. dwa wejścia USB działają, jedynie to do mikrofonu i słuchawek nie. Myślałem że się spaliło, ale przy podłączaniu słuchawek słychać w nich lekki szum. Głośniki teoretycznie powinny się wyłączyć, a grają dalej. Myślę że to problem sterowników jednak nie mogę znaleźć odpowiednich do mojej karty dźwiękowej. Proszę o pomoc. System Windows 7 Professional, ta karta to :

Typ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1] PCI

W razie czego załączam dane komputera

Klik


(jas_fasola) #2

To nie jest karta a jedynie połączenie mostka do karty w standardzie HD Audio.

Ściągnij sterowniki dla karty na chipie Realtek 260 i panel będzie działał poprawnie.

http://www.realtek.com.tw/downloads/dow ... Down=false

Tylko wybierz odpowiednie dla 32bitowego lub 64bitowego systemu. Zależy jaki masz zainstalowany.


(XMan) #3
  1. Odinstaluj obecne sterowniki audio.

  2. Przeczyść komputer programem CCleaner

U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

kliknij aby powiększyć :

ccleaner1.th.jpgccleaner2.th.jpg

  1. Zainstaluj Chipset :

http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... t〈=eng

  1. Zainstaluj sterowniki audio :

http://www.dobreprogramy.pl/Realtek-Hig ... 21164.html

Po każdej instalacji uruchom ponownie komputer.

Problem z przednim panelem komputera / mikrofon oraz słuchawki / to zaznacz

v Wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego :

analogowe.th.jpgwycz.th.jpg

OK -- OK.

Screeny z Windows XP - na Windows 7 podobnie, szukaj w opcjach.

Powinno być Włącz... tłumaczenie Made in China :slight_smile:

Temat :

cichy-mikrofon-t401860.html


(Jedras2009) #4

Wszytko by było ok. z tym że zainstalowały się ale nie mam nigdzie tego panelu z opcjami. Jest folder Realtec ale nie wiem jaka aplikacja uruchamia ten panel :x


(XMan) #5

Nie masz brązowej ikonki w tray`u lub panelu sterowania ?

qd863_Realtek.jpg


(Jedras2009) #6

Nie, właśnie to mnie dziwi. Nie mam ikonki, i gra mi zarówno głośnik wbudowany jak i głośniki. Panel przedni działa. Proszę o szybką pomoc.