Dzień dobry,
wczoraj pobrałam obraz .iso Windows 10 (Media Creation Tool) i zrobiłam aktualizację Windows 8.1, przy czym wybrałam opcję zachowania wszystkich plików i ustawień. Instalacja przebiegła pomyślnie, w ogóle nie musiałam podawać klucza. Jednak kiedy chciałam zaktywować “dziesiątkę”, mogłam to zrobić jedynie za pomocą klucza generic, zakończonego na ******-8HVX7. W ogóle nie działał (i nadal nie działa) klucz z preinstalowanego systemu Windows 8 w moim laptopie. Ilekroć go wpisuję, wyskakuje błąd 0xc004f050 (zdjęcie w załączniku). Co powinnam teraz zrobić? Czekać czy może zadzwonić na infolinię do Microsoftu?
Mój model laptopa: Lenovo IdeaPad Y580.
Poniżej krótka historia aktywacji moich systemów (może się przyda ;)):
-
Windows 8 OEM (aktywowany od razu po pierwszym włączeniu komputera);
-
Windows 8.1 - pierwsza instalacja ze Sklepu Windows (z zachowaniem plików), zero problemów przy aktywacji (klucz z BIOS-u);
-
wskutek jakiejś awarii musiałam w tym roku w maju zainstalować Windows 8.1 ponownie, tym razem na czysto, przy pomocy obrazu z Windows Media Creation Tool. System znów aktywował się za pomocą starego klucza;
-
Windows 10 - instalacja z Media Creation Tool (wskutek błędnego działania WU, i to mimo zarezerwowanej aktualizacji), aktywacja: tylko z kluczem generic.
W czym tkwi problem? Może wykorzystałam już limit aktywacji Windowsa za pomocą jednego klucza przez internet? Niestety w nowym systemie nigdzie nie widzę opcji aktywacji telefonicznej.
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc