Witam. Mam problem który wygląda następująco: Wyłączyłem wieczorem komputer. Włączyłem go następnego dnia uruchamia się lecz monitor nie załapuje obrazu. Pożyczyłem k.graficzną od kolegi podłączyłem ją i jest to samo brak obrazu… dodam jeszcze, że na zintegrowanej k.graficznej działa normalnie. Czy to możne być uszkodzony PCI-e, albo zasilacz? nie mam pomysłów;/ :oops:
podaj jaki masz zasilacz markę i moc oraz co to była za karta
moja karta: geforce 8600 256MB 2 karta 9500 512MB zasilacz IBOX 400w Dr8400btx
zaczynamodnowa , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.
A może zrób tak:
-
odłącz kompa od zasilania 230V i wyjmij baterię z płyty na 10 minut
-
wyczyść złącze stykowe swojej karty PCI np: gumką ołówkową i dobrze wsadź i przykręć kartę,podłącz monitor
-
wsadź baterię i start, jak wejdziesz do biosu ustaw tylko co trzeba i zapisz bios Save.
A może wina, że karta graficzna, nie ma zainstalowanych najnowszych sterowników ?
Pobierz je ze strony producenta.
Przeczyść też komputer, tzn. zdjemij obudowę i ją przetrzyj lub przedmuchaj.
Innych pomysłów nie mam.
Pozdrawiam!
dobrze zrobię to ale zapytam się z ciekawości po co mam resetować bios? Nic w nim nie zmieniałem ;p
Bo możliwe, że zablokował kartę PCI lub jest jakiś błąd i działa tylko zintegrowana, a powinno być tak, że jak wsadzisz kartę PCI, bios wyłącza kartę zintegrowaną.
Może być również jakieś uszkodzenie, ale na razie zrób to.
Wg mnie winowajcą jest ten “markowy” zasilacz. Podłącz swoją kartę u kolegi w komputerze.
Ale mi karta zintegrowana działa tylko gdy właśnie odłączę tą kartę grafiki. Wcześniej już przedmuchałem pci-e dalej nie działa. Może i zasilacz ale wątpie bo było dobrze przez te 7 lat, wyłączyłem komputer i nagle źle? Karty są napewno sprawne;/(2 karta ma wiatraczek który jest bezpośrednio podłączony do k.graficznej nie trzeba do zasilacza podpinać i on się kręci jak włącze PC) Spróbuję pożyczyć jakiś zasilacz ale wątpie by to pomogło a więc proszę jeszcze o możliwe przyczyny a ja sprawdzę czy tak jest;(
ZAPOMNIALEM DODAC wczesniej juz mialem ten problem że mi coś nie łączyło ale to mijało po 1-2min a teraz na zawsze tak jest;/
Napisałem Ci co trzeba zrobić, a zasilacz, zawsze zdążysz podmienić.
Komp swoje lata ma, więc może i płyta już uszkodzona lub gniazdo PCI lub jego zasilanie, zobacz jak wyglądają kondensatory elektrolityczne na płycie, może wybrzuszone lub wylane?
nie, są wszystkie ok 0 brzuszków wszystkie płaskie;/
Właśnie ja podejrzewam te pci-e że jest coś z nim nie tak ale(nie znam się lecz 2 karta ma wiatrak który jest zasilany bezpośrednio przez k.grafiki czyli tylko przez pcie dostęp ma i on się kręci jak włącze pc)
o 19 zrobię tak jak mówiłeś zresetuje biosa proszę jeśli można o więcej porad(pieniędzy brak a grać muszę:) ) :\
Przykład z zeszłego tygodnia grałem w grę i nagle restart. Czarny ekran wiatrak na procku pracuje na karcie też wszystkie wentylatory a mam ich 5 na obudowie. Mówię grafa się spaliła no miałem drugą podłączyłem czarny ekran. Pojechałem do kolegi podłączyłem grafę działa. Wziąłem zasilacz od niego podłączyłem komputer się odpalił bez problemu. Mój zasilacz to nie jakiś IBOX tylko modularny OCZ 600W i się po 5 latach spalił. Więc nie mów, że taki zasilacz nie może się spalić cud, że tyle podziałał.
no to będę musiał pożyczyć jakis zasilacz. Jaki to zasilacz ma być jakie minimum parametry? 400w?
Jeśli zasilacz uruchamia kompa na zintegrowanej, to powinno ruszyć i na 8600.
wstyd mi się przyznać ale nie mogę wyjąć tej bateri. W szkole robię to bez problemów ale w domu się trochę boję;// Jutro zobacze. Dziękuje za odp
Weź kumpla co kuma, będzie raźniej we dwójkę.
a mogę zworką zresetować?? czy trzeba baterią by wszystko się zresetowało?? x
Lepiej baterią,wyjęta min 10 minut, masz wszystko napisane.
sprawdź na innym zasilaczu komputer i sprawdź swoją kartę na innym komputerze czy na pewno działa
raczej siadła płyta główna ale lepiej mieć 100% pewność